Hoppa till huvudinnehåll

Aborterna ökar i Karleby – läkare undrar om app kan ligga bakom

bild på händer som håller om mage, magont.
bild på händer som håller om mage, magont. Bild: Yle/Elin Willows nygravid

Antalet aborter har ökat vid Karleby centralsjukhus i år. De senaste åren har omkring 100 aborter utförts varje år, men i år räknar man med 25 aborter redan i februari.

Det är för tidigt att säga vad orsaken kan vara, men om trenden fortsätter är man uppe i mer än 200 aborter vid årets slut.

Överläkare Charlotta Frostdahl vid kvinnokliniken säger att det här måste utredas om trenden fortsätter.

- Vi hade 96 aborter ifjol. Vi har ännu inte hunnit se på vad som kunde förklara ökningen, men om det fortsätter kommer vi titta närmare på det här, säger Frostdahl.

App ligger bakom?

Personalen har i alla fall diskuterat om ökningen eventuellt kan hänga ihop med appen Natural Cycles.

Det är alltså en app som ska visa så kallade säkra dagar. Appen blev populär i Sverige i fjol och nu kanske vi ser effekten av den också i Finland.

- Men nyheter från Sverige brukar kanske komma först till svenska Österbotten och våra patienter kommer från Mellersta Österbotten. Men det är i alla fall något som kom i fjol.

I Sverige har så många blivit gravida, trots att de använt appen, att den nu anmälts till svenska Läkemedelsverket.

Osäkert preventivmedel

Appen baseras på ett koncept om att hitta säkra dagar.

Man mäter temperaturen på morgonen och sätter in värdet i appen som ger grönt eller rött ljus för sannolikheten att bli gravid.

- Vi vet att det är en osäker metod. Man måste förstå att det inte skiljer sig från det gamla systemet med så kallade säkra dagar, som vi vet är ett betydligt osäkrare preventivmedel än de moderna medicinska, säger Frostdahl.

Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.
I Sverige har appen för säkra dagar anmälts till Läkemedelsverket. Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare. digitalt preventivmedel

Inte tonårsgraviditeter

Samtidigt tror Frostdahl att det kan vara svårt att få kvinnorna att berätta om de använt appen.

- Det kan finnas skam bakom så alla kanske inte berättar att de använt den. Så det är inte så lätt att ta reda på orsakerna bakom ökningen.

Det handlar i alla fall inte om någon ökning bland tonåringar som gör abort.

- Nej, det handlar om vuxna kvinnor.

År 2016 utfördes 106 aborter vid Karleby centralsjukhus. 2015 var antalet 138 och 2014 var det 131 aborter.

Ingen ökning i Vasa och Jakobstad

Siffrorna från Vasa centralsjukhus visar ingen ökning där den senaste tiden.

Hittills i år har 17 aborter utförts. I fjol var de totalt 208 och 2016 var de 232.

Också i Jakobstad uppger man att siffrorna ser lika ut som tidigare år. Eventuellt finns en liten minskning eftersom man inte längre utför sena aborter då man inte längre har tillgång till anestesiläkare.

Men det handlar om enstaka fall, så ökningen i Karleby kan inte heller förklaras med att kvinnor från Jakobstadstrakten åker till Karleby.

10.13 Rubriken ändrades från "Aborterna ökar i Karleby – app mistänks ligga bakom" till "Aborterna ökar i Karleby – läkare undrar om app kan ligga bakom"