Hoppa till huvudinnehåll

Besvikelse på låsfabriken i Björkboda: ”Nog hade man väntat sig ett positivare svar”

Två män utanför en kontorsbyggnad.
Två män utanför en kontorsbyggnad. Bild: Yle/Monica Forssell förtroendeman,kenneth lindblom

Stor besvikelse på låsfabriken i Björkboda. Cirka femtio personer blir utan arbete.

- Mycket ledsamt och ett dåligt beslut. Nog hade man väntat sig ett positivare svar, säger Metalls huvudförtroendeman Kenneth Lindblom om det stängningsbesked som personalen fick ta emot på måndag eftermiddag.

- Vårt förslag var likvärdigt med arbetsgivarens förslag och beslutet var det här. Inte är det roligt, konstaterar också Martti Kanervisto, tjänstemännens förtroendeman.

Samarbetsförhandlingarna vid låsfabriken i Björkboda avslutades redan vid årsskiftet men besked om resultatet gavs först nu.

All verksamhet vid Björkbodaenheten kommer att upphöra och personalminskningarna berör enhetens hela personal.

Träd speglar sig i frisen på Björkboda lås
Träd speglar sig i frisen på Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Motförslaget vann inte gehör

Personalens förslag var att största delen av den verksamhet som nu finns vid fabriken i Björkboda, i korthet industriförsäljningen, skulle kvarstå och resten flyttas till fabriken i Joensuu. På det viset hade de flesta fått behålla sina jobb och verksamheten i Björkboda hade fortfarande varit lönsam, förklarar förtroendemännen, som beskriver stämningen på fabriken nu som mycket dålig.

Jag önskar och tror att de människorna nog hittar andra arbetsmöjligheter― Kommundirektör Anneli Pahta

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta tog del av beskedet strax efter att personalen informerats.

- Det är ju förstås väldigt sorgligt men kanske ändå inte så oväntat efter alla de här förhandlingarna, konstaterar Pahta.

Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås
Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Pahta påminner ändå om att den positiva strukturomvandling som pågår i Egentliga Finland innebär att det finns många lediga jobb i Åbo- och Nystadsregionen.

- Och alla vet hur duktigt just människorna på Björkboda lås har jobbat. Och enheten har ju gjort ett positivt resultat hela tiden så jag önskar och tror att de människorna nog hittar andra arbetsmöjligheter.

Lindblom och Kanervisto ser inte lika ljust på framtiden – åtminstone inte själva kommunens framtid.

- Det hjälper ju inte Kimitoön om folk flyttar till Åbo eller Nystad efter jobb, konstaterar Kanervisto. Vem betalar skatter här då?

Läs mera:

Abloy stänger fabriken i Björkboda

Abloy har beslutat att koncentrera sin produktions- och logistikverksamhet i Finland till Joensuu, vilket innebär att fabriken i Björkboda med över 40 anställda stänger.