Hoppa till huvudinnehåll

Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak

Ali i Finland.
Ali sköts ihjäl tre veckor efter att han återvände till Irak. Ali i Finland. Irak

Söndagen den 17 december skjuts en medelålders man ihjäl på Palestinagatan i östra Bagdad. Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.

UPPDATERING: 11.1.2021 Nya uppgifter har framkommit sedan artikeln publicerades. Enligt riksåklagaren Sampsa Hakala har Ali hörts efter att Finland skickat en begäran om rättshjälp till Irak. Enligt Hakala har Ali inte dödats och inte avlidit.

En rättsprocess har inletts i Finland mot Alis dotter och hennes tidigare man. De står misstänkta för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Enligt åklagaren vilseledde duon myndigheterna och Europeiska domstolen att tro att dotterns far hade dödats i Irak efter att han fått ett negativt asylbeslut i Finland i december 2017. Det här lyckades de göra med hjälp av förfalskade dokument.

Dottern erkänner delvis, medan hennes föredetta man nekar till brottet.

Dotterns försvar går ändå inte med på att beteckna brotten som grova. Hon nekar till att ha begått brotten av ekonomiska orsaker, utan menar att hon endast ville försäkra sig om att få stanna i Finland. Vidare hävdar försvaret att det var pappan och dotterns ex-man som styrde upp bedrägeriet.

Läs mer om fallet i artiklen som publicerades då rättegången mot dottern och hennes ex-man inleddes i Helsingfors hovrätt.

Ursprungsartikeln:

Alis dotter Noor som är kvar i Finland plockar fram dokumenten. Det är fyra pappersark med stämplar. Tre intyg från polisen om hur det hela har gått till och så själva dödsattesten från sjukhuset.

Enligt ögonvittnen, som polisen i Bagdad har talat med, var det tre okända milismän som dödade Ali. De sköt honom från en pickup av märket Nissan Navara utan registerplåtar.

Kroppen fördes till sjukhuset och i plånboken hittades ID-papper som bekräftade Alis identitet. Senare kom Alis pappa för att identifiera honom.

- När jag fick de här dokumenten så skakade jag, säger Noor. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Farfar hade varit på sjukhuset och identifierat pappa.

Jasmin vill dölja sin identitet.
Noor vill inte uppträda med ansikte och efternamn. Jasmin vill dölja sin identitet. Bild: Yle/ Sasha Silvala Irak
Samma män som hotade honom innan vi flydde till Finland hade nu dödat honom― Alis dotter Noor

Ur polisens intyg framgår inte vem som dödade Ali och vilket motivet var men Noor säger att hon vet vem de var. Hon har levt med rädslan för milismännen redan en längre tid i Bagdad.

- Enligt farfar var det samma milismän som hotat pappa tidigare. Samma män som hotade honom innan vi flydde till Finland hade nu dödat honom.

Dödsattesten som intygar att Ali dödats i Bagdad.
Svenska Yle har tagit del av dödsattesten som Noor har fått från sjukhuset i Bagdad. Dödsattesten som intygar att Ali dödats i Bagdad. Bild: Yle Irak

Omutlig polis med fiender

Ali kom till Finland i september 2015 tillsammans med två av sina barn, Noor och Mustafa. Alis hustru och två yngre döttrar blev kvar i Bagdad.

Kort innan Ali och barnen flydde hade milismännen som hotat honom en längre tid placerat en bomb i hans bil. Bomben hade detonerat precis efter att han stigit ur bilen.

I dokumentären “Den sökande gråter” som journalisten Barbro Björkfelt gjorde för Svenska Yle i augusti 2017 berättar Ali om sitt jobb som polis. Han jobbade med att utreda korruption och brott mot mänskliga rättigheter och sade att om man sköter sitt jobb på rätt sätt i Irak får man många fiender.

- Jag tog mitt jobb på allvar och vägrade att ta emot mutor. Eftersom jag inte tillhör någon milisgrupp finns det folk som ser mig som sin fiende i Irak, förklarar Ali i dokumentären.

I januari 2017 fick Ali ett negativt asylbeslut från Migrationsverket. Han överklagade till Förvaltningsdomstolen som höll fast vid beslutet. Enligt Svenska Yles uppgifter hotade polisen att sätta Ali i förvar i väntan på att utvisa honom.

Efter att en person har fått negativt asylbeslut är alternativen få. Egentligen bara tre: att bli tvångsutvisad av polisen, att stanna i Finland som papperslös och gömma sig för polisen eller återvända så att säga frivilligt med en summa pengar i fickan.

Ali valde det sistnämnda alternativet trots att han var mycket rädd.

Pappa var ångestfylld och utmattad. Han var alldeles utom sig av oro― Alis dotter Noor

Några dagar innan Ali åkte iväg besökte han Noor och hennes familj för att ta farväl av dem. Noor visar en video från sin telefon då hennes pappa kramar om hennes döttrar för sista gången.

- Pappa var ångestfylld och utmattad. Han var alldeles utom sig av oro. Han var rädd för att han skulle bli dödad. Men det fanns inga alternativ. Han hade fått flera negativa beslut och kunde inte annat än återvända.

Många går under jorden

Yles redaktör Eero Mäntymaa reste till Bagdad för att ta reda på vad som hänt de irakier som återvänt från Finland. Under de senaste två åren har 18 000 asylsökande blivit utvisade från Finland. Av dem har 11 000 varit irakier.

Den största delen av de irakier som kom till Finland hösten 2015 flydde inte krig eller terrorattacker utan shiamuslimska milisgrupper som har en stark ställning i Irak. Milisgrupperna, som stöds och beväpnas av den irakiska regeringen, har enligt människorättsorganisationer kidnappat och dödat ett stort antal civila sunnimuslimer.

Han hade fått flera negativa beslut och kunde inte annat än återvända― Alis dotter Noor

Ännu år 2015 fick endast 13 procent av irakierna negativt asylbeslut, i juni ett år senare var de 77 procent.

Enligt Migrationsverkets tolkning har alla de irakier som har fått negativt beslut möjlighet att fortsätta sitt liv i Irak, om inte på sin hemort, så i Bagdad.

Men de som utvisats är rädda för att samma öde möter dem som Ali. Därför gömmer de sig eller försöker fly på nytt.

- Jag är bara inomhus. Samma hotelser fortsätter som innan jag flydde till Finland, berättar en av de utvisade männen för Yle i Bagdad.

Ali i Finland.
Ali med en vän i Finland. Ali i Finland. Irak

Ali försvann efter fyra dagar i Bagdad

Dottern Noor tror att också Ali försökte gömma sig när han kom till Bagdad. Hon hade knappt någon kontakt med honom, förutom ett meddelande där han sade att han hade kommit fram.

- Han skrev åt mig så här: “Pappas älskling, hoppas du har det bra, oroa dig inte för mig, jag har kommit tryggt fram. Sköt om dig och flickorna. Var stark, du orkar nog”.

Noor har svårt att orka vara stark, hon säger att hon är rädd och utmattad men kämpar på för flickornas skull.

Fyra dagar efter meddelandet, som blev det sista som Noor skulle få av sin pappa, fick hon ett samtal av familjens granne i Bagdad. Grannen berättade att milismän hade kommit till familjens hus och attackerat dem.

- Jag frågade henne om pappa och de andra var vid liv eller döda. Hon visste inte, hon sade att de kanske hade lyckats fly.

Noor och hennes två små barn.
Också Alis barnbarn, Noors två små barn, riskerar utvisning. Noor och hennes två små barn. Bild: Yle/ Sasha Silvala Irak

Två veckor senare hittades Noors pappa död. Hon vet inte vad som har hänt hennes mamma och syskon som bodde i huset. Ingen svarar i telefon. Grannen vågar inte tala med henne. Alla är rädda.

Noor är också rädd. Hon har fått negativt asylbeslut både från Migrationsverket och Förvaltningsdomstolen. De anser att hotet mot hennes pappa inte utgör ett hot mot henne. Inte heller det att hon gift sig i Finland med en irakier som har fått asyl är grund för uppehållstillstånd.

Såväl Noor som hennes två små döttrar ska utvisas. Hon tänker ännu överklaga beslutet.

- Jag är rädd och har mardrömmar. Jag är rädd för att också jag dör. De vill döda oss alla. Om de bara var ute efter pappa så skulle de ha lämnat mina andra familjemedlemmar i fred men nu är också de försvunna.

Läs mera:

Asylpolitiken delar politikerna - är Alis död ett enskilt fall eller bevis på misslyckad asylpolitik?

Regeringspartierna ser ingen orsak till lagändringar. Från oppositionens håll hörs helt andra toner. Flera ser nyheten om Alis död i Irak bara veckor efter att han återvänt från Finland som bevis på att asylpolitiken i Finland i dag är gravt misslyckad.

Läs mera:

"Hela finska staten bär ansvaret" - Flyktingrådgivningen pekar på brister i asylprocessen

Om Migrationsverket verkligen har givit den irakiska mannen Ali avslag på asylansökan och man samtidigt visste om hoten mot honom, är det allvarligt, säger Flyktingrådgivningen.

Läs mera:

Hur frivillig är egentligen en frivillig återresa? Många irakier i Finland har inga andra alternativ

Tusentals personer uppges ha lämnat Finland frivilligt under de senaste åren. Men kan man tala om frivillig återresa då de flesta inte har några andra alternativ?

Läs mera:

Migri om Ali som dödades i Irak: Det är beklagligt och hemskt men vi ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser

Migrationsverket går nu igenom fallet med den irakiske man som dödades några veckor efter att han skickades tillbaka efter negativt asylbeslut i Finland.

Läs mera:

Minister Kai Mykkänen om Alis död i Bagdad: Ytterst tragiskt men Finlands linje ändras inte

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger att det är en ytterst sorglig tragedi att irakiern Ali skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att ha återvänt till landet från Finland där hans asylansökan förkastats.