Hoppa till huvudinnehåll

Flygolyckan i Ryssland: Ögonvittnen berättar om explosion, experter misstänker isbildning

Utredningsarbetet försvåras av att det ligger så mycket snö på olycksplatsen dit inga vägar leder
Utredningsarbetet försvåras av att det ligger så mycket snö på olycksplatsen dit inga vägar leder Utredningsarbetet försvåras av att det ligger så mycket snö på olycksplatsen dit inga vägar leder Bild: EPA-EFE/Russian Emergencies Ministry press service Ryssland,flygolyckor

Ryska myndigheter utreder flera möjliga orsaker till varför passagerarplanet med 71 personer ombord störtade igår strax utanför Moskva. Ett terrordåd är heller inte uteslutet.

Ögonvittnen talar om smällar i luften, medan experter misstänker isbildning.

- Vi såg att flygplanet flög med gnistor omkring sig, det såg ut som ett fyrverkeri och allt bara brann, berättade en kvinna i de ryska tv-nyheterna.

Ett annat ögonvittne sade att han hörde flera smällar uppe i luften innan planet kraschade.

Olycksplanet var av typen AN-148 som har haft dokumenterade problem med flygsäkerheten
Olycksplanet var av typen AN-148 som har haft dokumenterade problem med flygsäkerheten Olycksplanet var av typen AN-148 som har haft dokumenterade problem med flygsäkerheten Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Ryssland,flygolyckor

Utredning dygnet runt

Myndigheterna har arbetat hela natten ute på fältet strax söder om Moskva där planet med 71 personer ombord kraschade bland djupa snödrivor.

En av olycksplanets färdskrivare har hittats och ska nu analyseras.

Vladimir Putjkov, som leder katastrofministeriet, säger att utredningen vid olycksplatsen tar minst en vecka trots att man arbetar dygnet runt.

Arbetet försvåras av att det ligger så mycket snö på olycksplatsen dit inga vägar leder.

Vrakspillror har spritts ut över ett stort område vid olycksplatsen söder om Moskva
Vrakspillror har spritts ut över ett stort område vid olycksplatsen söder om Moskva Vrakspillror har spritts ut över ett stort område vid olycksplatsen söder om Moskva Bild: EPA-EFE/Russian Emergencies Ministry press service Ryssland,flygolyckor

Inga spår av sprängämnen

Enligt officiella uppgifter utreder man flera möjliga orsaker till kraschen. Man prioriterar den mänskliga faktorn, väderleksförhållanden och tekniska problem.

Terrorism har inte uteslutits, men ryska medier citerar anonyma källor från katastrofministeriet som hävdar att en snabbanalys av planets delar inte visar några spår efter sprängämnen.

Olycksplanet försvann från radarn fyra minuter efter starten från flygfältet Domodedovo. Det rysktillverkade planet av modell Antonov-148 var bara åtta år gammalt.

Radaruppgifter visar att planets höjd plötsligt sjönk vid 1 800 meter för att strax därefter stiga igen, för att sedan plötsligt störta.

Vissa experter pekar på att planet eventuellt fick problem med motorerna på grund av isbildning.

Utredningen vid olycksplatsen beräknas ta minst en vecka
Utredningen vid olycksplatsen beräknas ta minst en vecka Utredningen vid olycksplatsen beräknas ta minst en vecka Bild: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY PRESS SERVICE Ryssland,flygolyckor

Pilotfacket misstänker explosion

Alfred Malinovskij, som är vicepresident i fackförbundet för Rysslands piloter, säger att mycket i det här fallet pekar på en explosion.

En explosion kan ändå ha andra orsaker än terrorism.

Malinovskij betonar att vädret bäddade för isbildning och ifall flygplanets egna skyddssystem inte fungerade är det möjligt att isbitar föll in i motorns kompressor.

- Och då kan de explodera, säger Malinovskij.

Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012
Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012 Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012 Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Ryssland,Antonov An-148,flygolyckor

Problemfylld plantyp

Modellen AN-148 har tidigare haft dokumenterade problem med säkerheten. Problem som ledde till att det statliga flygbolaget Aeroflot annullerade sina beställningar av modellen.

Särskilt hastighetsmätarna har uppvisat fel, något som ledde till en dödlig flygolycka år 2011.

Ryska flygexperter har också betonat att en kombination av problem med hastighetsmätaren och isbildning kan ha ödesdigra konsekvenser.

- Piloterna hann inte meddela ett enda ord, alltså hände något blixtsnabbt, konstaterade pilotfackets expert Alfred Malinovskij.

Läs också