Hoppa till huvudinnehåll

Företag som ordnar abikryssningar kräver övervakare – men vet inte vem som övervakar

Viking Gabriella matkustajalaiva Helsingin Katajanokan satamassa.
Viking Line hyr ut sina fartyg för abikryssningar. Viking Gabriella matkustajalaiva Helsingin Katajanokan satamassa. Bild: Derrick Frilund / Yle flottar,fartyg,Viking Line,Skatudden, Helsingfors stad,Passagerarfartyg

Rederierna uppger att de satsar på säkerheten ombord när det gäller abikryssningarna. Viking Line har hyrt ut färjan till ett företag, där man medger att personerna som övervakar abiturienterna ombord inte kontrolleras.

I Sverige har medier flera gånger rapporterat om misstänkta våldtäkter på studentkryssningar. Enligt Helsingforspolisen utmärker sig däremot inte abikryssningarna i polisens statistik.

Jennifer Holmberg är abiturient vid Tölö gymnasium i Helsingfors. Hon väntar med iver på abikryssningen. Säkerheten ombord är enligt henne på allas ansvar.

– Det är både på båtarnas, abiturienternas och övervakarnas ansvar att våldtäkter inte sker. Personligen är jag inte oroad och vi har inte talat om det i skolan, säger Holmberg.

Alkohol säljs inte i taxfreen under kvällen

Rederierna vidtar vissa säkerhetsåtgärder under abikryssningar.

– Under abikryssningarna har vi tagit in extra väktare. Vi säljer heller ingen alkohol i taxfreebutiken på kvällen utan först på morgonen, då båten är på väg tillbaka till Finland, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

– Kryssningen säljs också som ett paket där både middag och morgonmål hör till för att se till att abiturienterna äter och inte bara festar.

– I vanliga fall har vi en åldersgräns på 21 år för kryssningarna men för abikryssningarna frångår vi det, då är åldersgränsen 18 år, säger Boijer-Svahnström.

"Vi träffar aldrig övervakarna"

I år har Viking Line hyrt ut sitt fartyg till företaget N.C.D. Cruise. Markku Peltonen på N.C.D. Cruise uppger att bolaget kräver en vuxen övervakare per 30 abiturienter.

– Vi träffar ändå aldrig de här övervakarna utan har enbart uppgifter om namn och ålder. Vi måste därför lita på abiturienternas ansvar, säger Peltonen.

Har det förekommit att övervakare inte visar sig vara helt lämpliga för uppdraget?

– Ja, det måste jag erkänna. Det har funnits övervakare som inte har förstått sitt ansvar och sin roll. Men det handlar om enstaka fall, säger Peltonen.

"Vår säkerhetspersonal patrullerar på hela färjan"

Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd berättar att rederiet har liknande säkerhetsarrangemang som Viking Line.

Hon säger att rederiet tar våldtäktsfall seriöst men att de bara kan göra så mycket för att göra säkerheten bättre.

– Vår säkerhetspersonal patrullerar på hela färjan, även hyttkorridorerna och vi har kameraövervakning i så gott som hela skeppet.

Däremot har personalen inget i passagerarnas hytter att göra, säger Nöjd.

– Det är passagerarnas privata utrymmen och där kan vi inte ha några kameror.

Få polisanmälningar om vålds- och sexualbrott på färjorna

Kriminalöverkommissarie Jari Koski vid Helsingforspolisen säger att det anmäls relativt få vålds- och sexualbrott som skett på färjorna.

– Under de senaste åren har vi fått 20-30 anmälningar om misshandel och kring tio anmälningar om sexualbrott på färjorna.

I Sverige har dylika siffror från Finlandsfärjorna legat på ett tiotal fler för sexualbrott. Koski säger att det är konstigt.

– Det handlar trots allt om samma färjor.

Koski säger att abikryssningarna inte alls syns i deras statistik.

– Vi har inga specialarrangemang för dem. Den enda toppen som syns i vår statistik är för sexualbrott under lillajulssäsongen.