Hoppa till huvudinnehåll

Georgiens ex-ledare Micheil Saakasjvili har deporterats från Ukraina till Polen

Den ukrainska oppositionsledaren Micheil Saakasjvili skakar hand med sina anhängare under en protestmarsch riktad mot presidenten. Kiev 4.2.2018.
Den ukrainska oppositionsledaren Micheil Saakasjvili skakar hand med sina anhängare under en protestmarsch riktad mot president Porosjenko. Kiev 4.2.2018. Den ukrainska oppositionsledaren Micheil Saakasjvili skakar hand med sina anhängare under en protestmarsch riktad mot presidenten. Kiev 4.2.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Georgien,Micheil Saakasjvili

Den förra georgiska ledaren Micheil Saakasjvili har deporterats från Ukraina till Polen. Enligt gränsmyndigheter har Saakasjvili tagits emot på polsk mark.

Den tidigare georgiske presidenten Micheil Saakasjvili har varit verksam som oppositionspolitiker i Ukraina. Han är på kollisionskurs med Ukrainas president Petro Porosjenko.

"Saakasjvili har illegalt befunnit sig i Ukraina och därför har han återbördats till det land därifrån han kom", sägs det i ett uttalande.

Saakasjvilis anhängare säger att han greps av maskerade män på en restaurang i Kiev. Efter det kördes han snabbt till flygplatsen där ett visst tumult hade uppstått.

Enligt polska gränsbevakare togs Saakasjvili emot i Polen efter en vädjan från ukrainska immigrationsmyndigheter. Han tilläts inresa i Polen i egenskap av man till en EU-medborgare. Saakasjvilis hustru är holländska.

Porosjenko och Saakasjvili var först goda vänner

Saakasjvili var president i Georgien 2004-2013 och reste efter det till Ukraina.

Petro Porosjenko - som efter revolten i Ukraina 2014 valdes till president i landet - var till en början god vän med Saakasjvili.

Saakasjvili utsågs till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgarskap. Han avsade sig guvernörsposten 2016, och blev småningom en av Porosjenkos hårdaste kritiker.

Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå"
Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå" Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå" Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Georgien,Micheil Saakasjvili,Petro Porosjenko

Kritiserar den ukrainska statsledningen

Micheil Saakasjvili förlorade sitt ukrainska medborgarskap i fjol då han befann sig utomlands. Han återvände i september genom att korsa den polska gränsen.

Efter det har han kontinuerligt opponerat sig mot Porosjenkos styre och har lett demonstrationer mot honom.

Saakasjvili har kritiserat den ukrainska statsledningen för uteblivna reformer och för att inte bekämpa korruptionen i landet.

I Ukraina anklagas han för försök att fälla det konstitutionella systemet, säger hans jurist.

Georgien vill få Saakasjvili utlämnad

Saakasjvilis forna hemland Georgien har sedan tidigare begärt att få
Saakasjvili utlämnad.

Han har anklagats för korruption och omfattande förskingring av offentliga medel i Georgien.

Läs också