Hoppa till huvudinnehåll

"Hela finska staten bär ansvaret" - Flyktingrådgivningen pekar på brister i asylprocessen

Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen.
Pia Lindfors, Flyktingrådgivningen Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen. Bild: Yle/Jessica Stolzmann flyktingrådgivningen

Både Finlands grundlag och olika internationella avtal förbjuder myndigheterna att utvisa en person som löper risk för att torteras eller dödas.

Om Migrationsverket hade dessa fakta då man avslog den irakiska mannen Alis asylansökan är det mycket allvarligt, säger Pia Lindfors som är verksamhetsledare vid Flyktingrådgivningen i Finland.

Flyktingrådgivningen är en oberoende medborgarorganisation som ger rättshjälp till asylsökande och utlänningar i Finland.

Migrationsverket har inte kommenterat det enskilda fallet med irakiske Ali som dödades i Bagdad tre veckor efter att han hade återvänt till Irak från Finland där han hade sökt asyl.

Migri säger att processen ska gås igenom men konstaterar ändå att verkets uppgift är att följa den lag som politikerna har stiftat.

Inte heller Pia Lindfors vid Flyktingrådgivningen kan kommentera det enskilda fallet. Men om fel har begåtts är det den finska staten som ställs till svars i Europeiska människorättsdomstolen, säger hon.

Vi kan inte vara säkra på att allt har gått rätt till.― Pia Lindfors, Flyktingrådgivningen

Flyktingrådgivningen anser att kvaliteten i asylprocessen har rasat sedan december 2015 då regeringen ändrade på sin flyktingpolitiska linje. Processen ska nu gå snabbare och den asylsökande har inte automatiskt rätt till rättshjälp i processen.

- Därför kan vi inte vara säkra på att allt går rätt till, säger Lindfors.

Den nytillträdde inrikesministern Kai Mykkänen säger i dag till Svenska Yle att det är ytterst sorgligt att den irakiske mannen sköts ihjäl men att detta inte ändrar på Finlands linje.

Pia Lindfors säger att Flyktingrådgivningen ännu inte har hunnit diskutera asylpolitiken och hon tror inte att Mykkänen har hunnit bekanta sig med Migris verksamhet.

- Det viktigaste just nu skulle vara att se till att sådana här händelser inte inträffar på nytt.

- I synnerhet Migrationsverket men också domstolarna måste noggrant granska alla fall som nu behandlas. Det gäller också de tusentals nya ansökningar som har lämnats in av dem som redan har gått igenom processen en gång, säger Pia Lindfors.

Artikeln baserar sig på Johannes Tabermans intervju med Pia Lindfors i Aktuellt 17.

Läs mera:

Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak

Söndagen den 17 december skjuts en medelålders man ihjäl på Palestinagatan i östra Bagdad. Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.

Läs mera:

Minister Kai Mykkänen om Alis död i Bagdad: Ytterst tragiskt men Finlands linje ändras inte

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger att det är en ytterst sorglig tragedi att irakiern Ali skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att ha återvänt till landet från Finland där hans asylansökan förkastats.

Läs mera:

Migri om Ali som dödades i Irak: Det är beklagligt och hemskt men vi ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser

Migrationsverket går nu igenom fallet med den irakiske man som dödades några veckor efter att han skickades tillbaka efter negativt asylbeslut i Finland.