Hoppa till huvudinnehåll

Herberts: Krävdes nåt extra för att stå upp i den här stormen – krävdes en Rukajärvi

Enni Rukajärvi flyger i luften
Enni Rukajärvi flyger i luften Bild: Lehtikuva snowboard,Enni Rukajärvi,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Det var en direkt farlig omgivning, som krävde en urstark karaktär. En Enni Rukajärvi, skriver Christoffer Herberts som var på plats i Pyeongchang när Finland vann en OS-medalj i slopestyle.

Nere i målområdet var det så blåsigt att det var svårt att förklara med ord.

Hjälp med den biten gav en svensk åskådare som jag stod och pratade med mest för att ha nånting annat att koncentrera mig på, förutom den isande vinden och den bitande kylan.

– Du vet, jag brukar spela mycket golf, sade svensken.

– Om jag skulle slå ett bra utslag ditåt skulle bollen gå rakt upp, fångas av vinden och sen landa där, 20 meter bort.

Det var i såna förhållanden som världens bästa snowboarddamer gjorde upp om OS-medaljerna i slopestyle. Inte nog med att vinden var hård, den var dessutom ombytlig. Ena sekunden blåste det från ena hållet, nästa sekund från det andra.

En direkt farlig omgivning, och för att stå upp i den stormen krävdes nånting alldeles extra.

Det krävdes en urstark karaktär. Trygg, stabil, rakryggad. Det krävdes en Enni Rukajärvi.

Silver för fyra år sedan

Enni Rukajärvi var bara 20 år gammal när hon 2011 blev världsmästare, och senast i och med OS-silvret i Sotji tre år senare blev hon ett stort namn i finländskt idrottsliv.

Från den medaljdagen minns jag en överväldigad idrottare som utan stora gester konstaterade att det hela kändes overkligt, som en dröm.

På frågan hur hennes liv skulle ändras efter OS-medaljen svarade hon att inget kommer att ändras, men att hon hoppas att uppmärksamheten kan leda till att unga tjejer som åker snowboard får en kvinnlig åkare att se upp till i stället för bara manliga.

Ett drygt halvår senare intervjuade jag henne nästa gång, och då hade hon utvecklat resonemanget. Det hade gått som hon hoppades: en massa flickor hade bett om autografer och selfies.

Men också en massa pojkar. ”När jag själv alltid sett upp till manliga åkare känns det otroligt häftigt att små pojkar nu inspireras av mig”, löd Rukajärvis sammanfattning av 2014.

Årets förebild på Idrottsgalan

Efter det har hon fortsatt att nå snowboardframgångar – och bryta barriärer. Årets förebild-priset på Idrottsgalan häromåret kändes logiskt. Rukajärvi arbetar aktivt med organisationer som kämpar mot miljöförstöring.

Hon försöker utan pekpinnar förmedla vikten av att äta och leva nyttigt.

Och i fjol tog hon ett radikalt och unikt steg: Hon sade upp ett lukrativt sponsorkontrakt med globala energidrycksjätten Red Bull, för att ”hon inte delar företagets värderingar”.

– Jag har mognat och insett vad som är viktigt för mig. Jag vill vara mig själv och inte låtsas nånting, kommenterade Rukajärvi då.

Övervägde att lämna återbud

Det var den bångstyrigheten, tryggheten och karaktären som plockades fram i orkanen i Pyeongchang. I det första finalåket hade vinden tagit ett av hennes hopp och Rukajärvi föll så illa att hon allvarligt övervägde att lämna återbud till det andra åket. ”Jag tänkte att det inte är värt det”, erkände hon efteråt.

Att vinna två raka OS-medaljer i en internationellt konkurrensutsatt gren som snowboard är givetvis en enorm merit. Men sett till smällen i första åket och förutsättningarna på banan är bronset en bragd.

Enni Rukajärvi visade upp ett direkt osannolikt lugn i stormen och blev på kuppen den första finländska snowboardaren som vunnit två OS-medaljer. Samtidigt blev hon bara den fjärde finländska kvinnan som vunnit medalj i två olympiska spel.

"Vi borde inte ha tävlat"

Också efter tävling visades karaktären upp. De övriga toppdamerna ville inte uttala sig om tävlingen borde ha genomförts utan gav runda ”å ena sidan, å andra sidan”-svar.

Enni Rukajärvi sa: ”Nej. Vi borde inte ha tävlat.” Slutdiskuterat.

Hon var glad över bronset men visste att hon hade haft tur. Och hon var riktigt ledsen över att vinden förstört OS-finalen.

– Damåkningen är väldigt bra just nu. Det stör väldigt mycket att folk såg det här och tror att vi inte kan åka alls, sade hon.

Och när en norsk journalist frågade hur det kändes att ha snuvat norskan Silje Norendal på bronset med en dryg poäng svarade Rukajärvi att hon "hoppades att Silje skulle ha tagit medaljen, jag själv har ju redan en”. Och såg nästan ut att mena det.

Big Air på kommande

Redan nu är Enni Rukajärvi Finlands främsta snowboardare genom tiderna. Och mer kan vara på gång. Två medaljer kan bli tre när Big Air avgörs senare under OS.

Och på pressträffen efter bronset stängde hon i alla fall inte helt och hållet dörren för OS-deltagande också i Peking om fyra år.

Även om hon var snabb att påpeka att det här med snowboard och OS kanske ändå inte är världens bästa idé.

– Tänk nu på dem som satsat på den här tävlingen i flera år och så blir det så här orättvisa förhållanden.

– Lyckligtvis har jag själv så mycket annat i livet än OS. Både som snowboardare och annars, sade Enni Rukajärvi lugnt medan stormen i Pyeongchang höll på att rycka iväg med hela presstältet.