Hoppa till huvudinnehåll

Knapriga knäckekex med ost och fikonmarmelad - ett enkelt och snabbt tilltugg

Ett fat med små knäckebrödssmörgåsar toppade med ost och fikonmarmelad.
De här små knäckebrödssmörgåsarna går snabbt att förbereda och lika snabbt att äta upp. Ett fat med små knäckebrödssmörgåsar toppade med ost och fikonmarmelad. Bild: Carina Ahlskog / Yle Strömsö (tv-program),tilltugg,snacks,smörgås,knäckebröd,bröd,maträtt,recept,Mögelost,färskost,fikon

Det här är små salta munsbitar som är busigt enkla att göra men som ändå känns lite festliga. Tycker man att mögelost är lite för starkt är det här ett bra nybörjartips - att blanda ut den med färskost.

Ingredienser:

 • naturell färskost
 • blåmögelost
 • knäckebröd
 • fikonmarmelad
 • flingsalt
 • ärtskott eller något annat grönt att toppa med

Gör så här:
Blanda ihop lika delar färskost och blåmögelost. Bred ett tjockt lager fyllning på små tunna knäckebrödsbitar. Bred ett tunt lager fikonmarmelad ovanpå ostfyllningen, strö flingsalt över och lägg en till knäckebrödsbit ovanpå.

Det här är ett tilltugg som passar bra med varm choklad. Det här är Ellas alternativ till ostmackan som annars brukar få följa med i matsäcken en vinterdag.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

 • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

  Lättlagad och billig vardagsmat.

  Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

 • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

  Frys in höstens vardagsmat på burk.

  Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

 • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

  Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

  Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

 • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

  Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

  Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

 • Låt tomatsåsen göra pizzan!

  En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

  Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

 • Pauls pizzakanter med tomatsås

  Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

  Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

 • Pauls inkokta kräftor

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

 • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

  Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.