Hoppa till huvudinnehåll

Yle har tekniska problem som kan påverka svenska.yle.fi och Arenan. Vi utreder.

Många alternativ för skidsugna i Östnyland: "Inte tog man förr heller bilen till skidspåret"

Skidare skidar i skogen
Skidare skidar i skogen Bild: Yle/Linus Hoffman skidspår,längdskidåkare

Vilken är lösningen då ivriga motionsskidare som närmast önskar njuta av fina spår och prima vinterväder ska samsas i spåren med tävlingsskidaren som förbereder sig för kommande tävlingar?

På många håll i Östnyland finns det en lösning på problemet även om möjligheterna av olika orsaker har minskat med åren.

Många idrotts- och byaföreningar uppehåller nämligen egna skidspår som är öppna för allmänheten.

Ett exempel är skidspåret i Träskby i Sibbo. Det är idrottsföreningen Sibbovargarna och ungdomsföreningen Kamraterna som samsas om att hålla spåret i farbart skick.

- Banan är öppen för vem som helst. Själv arrangerar jag serieskidningar där en gång i veckan för barn mellan 4 och 10 år, säger Sam Fransman, styrelsemedlem i Sibbovargarna.

Skidor it ett skidspår
Skidor it ett skidspår Bild: Mostphotos skidor,Skidning som transportmedel eller rekreation,skidspår,vinter,snö

"Förr startade man vid trappan"

I Sibbo brukar också Gesterbyborna och Borgbyborna dra upp egna spår. Det är trots allt inte alla år det lyckas.

- Mycket beror på underlaget. Om det ska gå att fixa skidspår som håller måttet krävs det mycket snö. I synnerhet på en knölig åker krävs det stora snömängder för att det ska bli bra spår, säger Fransman.

Förutom att slippa känna att man är i fötterna på de som vill hålla ett högre tempo på de upplysta kommunala spåren, har byarnas egna skidspår också med bekvämlighet att göra.

- Inte tog man ju förr heller bilen till skidspåren. Man startade vid egen trappa. Tanken med skidspåret i Träskby är att komma snabbt till prima spår utan att behöva lassa skidor och stavar i bilen och åka iväg många kilometer för att kunna skida, förklarar Fransman.

Skidstav i spåret
Skidstav i spåret Bild: Arja Lento skidstav

Många skyr de branta backarna

En annan detalj som gör att många väljer skidspår nära hemmet, är att de kommunala banorna är rätt så krävande. I Söderkulla i Sibbo är den korta länken en bra bana för motionärer, medan de längre länkarna kräver mera.

- Tvåan och trean har ganska tuffa backar. Om de inte är av FM-status så inte är de alltför långt ifrån heller. Det här gör att många väljer bort dem, säger Fransman.

Tyvärr har de så kallade privata spåren blivit allt färre i Sibbo.

- De är nog inte många mera. Till exempel i Gumbostrand har det byggts hus där spåret tidigare drogs upp, så Träskbybanan är nog den enda i södra Sibbo att räkna med, säger Fransman.

Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17
Vargspåret arrangeras den 4 mars efter en paus på fyra år. Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus Nordisk skidsport,skidåkning,vintersport,skidor,skidtävling

Vargspåret återkommer

Ett stort samarbetsprojekt i Sibbo är Vargspåret – ett motionslopp som skidas genom praktiskt taget hela kommunen. På grund av snöbrist har loppet inte arrangerats på fyra år.

- Det är ju kommunen som är arrangör men får god hjälp av byaföreningarna. Eftersom loppet också går genom skogar, krävs det mycket snö, säger Fransman.

Vargspåret är ett populärt motionslopp som lockar tusentals skidlöpare också från grannkommunerna. I år skidas Vargspåret den 4 mars.

Ett skidspår
Ett skidspår Bild: Yle/Bertil Blom spår i snön

Inget skidspår på Vessö

I Borgå är det i år många mera perifera skidspår som lyser med sin frånvaro. På Vessö drog man tidigare upp spår men ett varierande snötäcke har i år gjort att spåret saknas.

- Vi har nog tyvärr inget skidspår i år. Däremot har vi en skridskoplan som ju FBK numera sköter om, säger Johanna Backman vid Wessölandets Ungdomsförening.

Situationen i Hammars är den samma. Där har Borgå stad tidigare dragit upp en lång länk på Haikofjärden.

Anne Tuominen, som arbetar i caféet i Hammars, säger att det inte finns något skidspår i år.

- Det ska vara kraftig is för att Borgå stad ska kunna dra upp spår och i år är isarna inte tillförlitliga. På en del platser på fjärden finns det också vatten på isen, berättar Tuominen.

En frusen sjö på vintern
Ett skidspår på isen kräver starka isar (Arkivbild). En frusen sjö på vintern Bild: Mika Kanerva tammerfors

Frisbeegolf framom skidning

I Lappträsk har föreningen Lappträsk idrottare dragit upp ett spår på Lappträsket.

Det går att skida enbart klassiskt och banan sträcker sig från Sjökulla till Norrby.

Spåret löper längs med stranden och bäst når man skidspåret vid mattvättningsstället, vid Wasargård, simstranden, båtstranden och vid östra Sjökulla.

I Lovisa finns det skidspår i byarna i Isnäs, Forsby och Pernå kyrkoby.

I Pernå kyrkoby går skidspåret delvis över en frisbeegolfbana.

- Det finns en lång frisbeegolfbana på delar av skidspåret, och när snön smalt i januari, passade frisbeegolfspelarna på och tog banan i bruk, berättar Jonna Hinttaniemi, styrelsemedlem i idrottsföreningen Pernå kamraterna.

Skidspår på åker
Ibland drar snälla jordbrukare upp spår på sina åkrar. Skidspår på åker Bild: Yle/Linus Hoffman skidspår

Tillmötesgående jordbrukare

Efter 20 år i styrelsen för Pernå kamraterna, har Hinttaniemi lagt märke till att skidning inte står så högt i kurs mera bland föreningens unga. Däremot är frisbeegolf populärt.

Eftersom idrottsföreningen Pernå kamraterna ombesörjer att det finns skidspår i Pernå kyrkoby, betalar Lovisa stad ut en årlig ersättning för arbetet.

- Förutom på skidspåren i Pernå kyrkoby, händer det också ibland att man kan ta en skidtur ute på åkrarna. Ibland är nämligen jordbrukarna vänliga nog och fixar spår, säger Hinttaniemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland