Hoppa till huvudinnehåll

Migri om Ali som dödades i Irak: Det är beklagligt och hemskt men vi ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser

Tirsa Forssell, Migrationsverket i Helsingfors
Tirsa Forssell, Migrationsverket Tirsa Forssell, Migrationsverket i Helsingfors Bild: Yle / Elis Karell Migrationsverket,tirsa forssell

Migrationsverket Migri kommenterar nu fallet med den irakiska man som nekades asyl i Finland och som sköts till döds tre veckor efter att han hade återvänt till Irak.

- Det är beklagligt och mycket hemskt att detta har skett, men ansvaret ligger hos gärningsmannen och myndigheterna i Irak. Migri ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser, säger Tirsa Forssell som är chef för resultatområdet inom asylenheten på Migrationsverket.

Går igenom vad som har hänt

Migri betonar att verket inte kan ta ställning till eller kommentera ett enskilt fall.

Verket ska nu gå igenom fallet och vad som egentligen hände i de olika processerna ledde fram till att den irakiske mannen fick avslag på sin asylansökan.

Migri kontrollerar vilken information som fanns om mannen, vad han sade i asylintervjuerna och om det hade tillkommit ny information som man inte hade beaktat.

Enligt uppgifter till Svenska Yle, som även mannens dotter bekräftar, fick han avslag av Migrationsverket och i Förvaltningsdomstolen.

Efter det hade han två alternativ; att återvända frivilligt eller blir utvisad. Han valde det första alternativet och åkte till Irak.

Följer lagen

I ett pressmeddelande konstaterar Migri (på finska) att migrationsverket inte kan hållas ansvarigt för något som har hänt utomlands ifall man i asylprocessen har använt all befintlig information och efter det kommit fram att personen kan avvisas.

En asylsökande kan enligt lagen få internationellt skydd ifall det allmänna säkerhetsläget i landet är så dåligt att vem som helst kan råka illa ut, skriver Migri och tillägger att ingen sänds tillbaka till de delar av Irak där strider pågår.

Migri framhåller också att lagstiftningen ger ramarna för besluten och att ett ämbetsverk inte kan ändra på lagen.

Om man vill ändra vår invandrings- och asylpolitik så är det politikernas sak, säger Migri.

- Vi har färska lägesrapporter från Irak där Migri nu bedömer att vissa delar av Irak nu är säkrare än förr. Bagdad hör till de områdena, säger Tirsa Forssell vid Migri.

Artikeln uppdaterades kl 13.45 med en korrigering om rättinstanserna som har behandlat fallet Ali. Svenska Yle har bekräftade uppgifter på att han fick avslag av Migrationsverket samt i Förvaltningsdomstolen.

Läs mera:

Ali i Finland.

Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak

Söndagen den 17 december skjuts en medelålders man ihjäl på Palestinagatan i östra Bagdad. Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.

Läs mera:

Inrikesminister Kai Mykkänen efter att ha svurit tjänsteeden den 12 februari 2018.

Minister Kai Mykkänen om Alis död i Bagdad: Ytterst tragiskt men Finlands linje ändras inte

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger att det är en ytterst sorglig tragedi att irakiern Ali skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att ha återvänt till landet från Finland där hans asylansökan förkastats.

 • De seglar till Sydeuropa utan att kunna segla

  Raseborgarna för loggbok på sociala medier.

  På söndag (19.8) kastar Alfons Grönqvist och Kalle Määttä loss från hamnen i Ekenäs. Målet är Malta i Medelhavet. Ingendera har någon större segelvana men räknar med att de lär sig under färden.

 • Ett försvarstal för den föraktade dansbandsmusiken

  Finns det något mera laddat än att gilla kramgoa låtar?

  Banalt och kommersiellt dravel byggt på enkla ackord och ännu enklare texter. Ungefär så brukar det låta när dansbandsmusiken får sig en omgång. Jag väljer att kalla den social, positiv och allmängiltig.

 • Latvala krigar om pallplacering i Tyskland – Tänak går mot seger

  Latvala, Neuville och Sordo ligger alla inom två sekunder.

  Jari-Matti Latvala ligger på tredje plats i Tysklands VM-rally efter elva specialsträckor. Latvala går en hård kamp om den sista pallplaceringen med Thierry Neuville och Dani Sordo. Esten Ott Tänak har dominerat under veckoslutet och leder rallyt före Sebastien Ogier.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes