Hoppa till huvudinnehåll

Minister Kai Mykkänen om Alis död i Bagdad: Ytterst tragiskt men Finlands linje ändras inte

Inrikesminister Kai Mykkänen efter att ha svurit tjänsteeden den 12 februari 2018.
Inrikesminister Kai Mykkänen efter att ha svurit tjänsteeden den 12 februari 2018. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Kai Mykkänen,Inrikesministeriet

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger att det är en ytterst sorglig tragedi att irakiern Ali skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att ha återvänt till landet från Finland där hans asylansökan förkastats. Han säger vidare att lagstiftningen i Finland inte ändras på basis av ett enskilt fall.

Mykkänen säger till Yle nyheter att frågan om Alis asylansökan har behandlats i diverse rättsinstanser.

- Rättsinstanserna har bestämt att det då inte fanns tillräckliga förutsättningar för att bevilja asyl på basis av förföljelse.

Mykkänen säger vidare att politiker lyckligtvis inte fattar beslut om enskilda fall, utan han litar på att myndigheterna och rättsinstanserna fattar de svåra besluten.

Mykkänen anser att man i det här skedet inte kan påstå att Migrationsverket skulle ha fattat fel beslut i fråga om Ali. Han säger att det inte finns säkra uppgifter om de omständigheter som ledde till Alis död, till att han sköts.

- Det är svårt att säga om det var fel bedömning (av Migri) eller om situationen har förändrats i hans liv, för hans del.

"Enskilt fall påverkar inte praxis"

Borde praxis vid Migrationsverket ses över?

Mykkänen säger att Migri regelbundet bedömer säkerhetsläget bland annat för Bagdads del. Han säger att Migris arbete i sista hand baserar sig på lagstiftningen.

- Vi måste hela tiden fundera på vad Finlands linje är inom lagstiftningen, men på basis av det här enskilda fallet börjar jag inte dra nya slutsatser.

Mykkänen lovar att regeringen kommer att reagera om det finns skäl att göra det.

Artikeln bygger på Ingemo Lindroos intervju med inrikesminister Kai Mykkänen.

Läs mera:

Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak

Söndagen den 17 december skjuts en medelålders man ihjäl på Palestinagatan i östra Bagdad. Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.

Läs mera:

Migri om Ali som dödades i Irak: Det är beklagligt och hemskt men vi ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser

Migrationsverket går nu igenom fallet med den irakiske man som dödades några veckor efter att han skickades tillbaka efter negativt asylbeslut i Finland.