Hoppa till huvudinnehåll

Ny finländsk medalj – Rukajärvi knep OS-brons i blåsig final

Enni Rukajärvi infriade förväntningarna och tog en OS-medalj i slopestyle. Rukajärvi knep ett brons i finalen som avgjordes i riktigt svåra förhållanden.

Enni Rukajärvi tog silver i Sotji för fyra år sedan och även den här gången hörde hon till medaljkandidaterna. I en svår tävling lyckades hon ta sig upp på prispallen och knipa sin andra OS-medalj i karriären.

– Jag uppskattar nog den här medaljen och jag klarade av att göra mina trick, säger Rukajärvi till Yle efter tävlingen.

Snowboardåkarna fick vänta länge på att få inleda sitt tävlande i OS. I går blåste slopestylekvalet bort och dagens final försenades med över en timme.

Till slut kom man igång med finalen som avgjordes i två omgångar i stället för det normala tre. Någon högklassig final blev det inte. Vinden var fortsättningsvis riktigt besvärlig och det gjorde banan utmanade för åkarna.

Starkt andra åk

Efter ett misslyckat första åk där Rukajärvi föll gick det betydligt bättre i det andra. Rukajärvi visade sin styrka då hon lyckades bemästra vinden, satte hoppen och klättrade i resultatlistan.

– Det var väldigt nära att jag skulle ha skippat andra åket helt och hållet. Jag funderade på om det faktiskt var värt att genomföra tävlingen då så många åkare föll.

– Jag var tvungen att göra ett helt annat åk än jag hade tänkt från början. Jag hade också lite tur med vinden, det hade jag inte i första åket, säger Rukajärvi.

Rukajärvi fick 75,38 poäng i sitt andra åk och steg från en tionde plats till OS-brons. Rukajärvi hade en dryg poäng upp till silvret som gick till Laurie Blouin från Kanada.

Guldet gick till grenens stora dominant Jamie Anderson från USA. Anderson fick 83 poäng i sitt första åk och det gav det andra raka OS-guldet.

Finlands medaljsaldo i Pyeongchang består nu av två bronsmedaljer. Krista Pärmäkoski tog Finlands första medalj i skiathlonen i lördags.

Rukajärvi kommer att få sin bronsmedalj klockan 12.42 och prisutdelningen sänds direkt i TV1.

Resultat:

1. Jamie Anderson USA 83,00
2. Laurie Blouin CAN 76,33
3. Enni Rukajärvi FIN 75,38
4. Silje Norendal NOR 73,91
5. Jessika Jenson USA 72,26
6. Hailey Langland USA 71,80
Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport