Hoppa till huvudinnehåll

Sami Laakkonen gjorde comeback i bandyligan efter skadan – nu väntar HIFK för Akilles i kvartsfinalen

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Sami Laakkonen har återhämtat sig efter sin skada och är tillbaka och slåss för medaljer. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta Borgå Akilles,Akilles,yle sporten,Sami Laakkonen,bandy

Akilles bandyherrar hade inte kunnat få ett bättre slut på grundserien än genom seger över Kampparit på bortaplan i S:t Michel.

Matchen slutade 0-2 och en av de Akillesspelare som efteråt fick beröm för att ha hållit backlinjen stabil mot Kampparits anfallare var backen Raoul Karlqvist.

- Det var nog inte min förtjänst att vi vann. Hela laget gjorde en stark insats i försvarsspelet och spelade bra trots att många av oss kände av de senaste matcherna i benen, säger Karlqvist.

Innan söndagens match vann Akilles också över Helsingfors IFK med 6-2 på hemmaplan.

hifk - botnia 18.1.2015
Kvartsfinalmotståndare blir det rödvita Helsingfors IFK. hifk - botnia 18.1.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta hifk bandy

En favoritmotståndare väntar i kvartsfinalmatcherna

Det blir också Helsingfors IFK som Akilles möter i kvartsfinalmatcherna.

- Akilles förhållande till IFK är ett kärlek och hat-förhållande. Vi gillar att spela mot IFK och också publiken brukar tycka speciellt mycket om just de matcherna, säger Karlqvist.

Raoul Karlqvist
Raoul Karlqvist. Raoul Karlqvist Bild: Yle/ Bettina Aspfors Akilles,Borgå Akilles,bandy,raoul karlqvist

HIFK ligger ju lägre i tabellen än Akilles och ni vann det senaste mötet. Bådar det här gott för Akilles?

- Nåja, nu väntar ju helt nya matcher. Det är dessutom playoff-matcher, vilket kanske sätter lite extra press på lagen. Vi måste spela bättre, fokusera bättre. När det riktigt gäller så blir det ofta nervöst, förklarar Karlqvist.

Akilles möter Veiterä i borgå 25.01.17
Akilles och Veiterä kommer att slåss om den röda bollen om båda lagen vinner sina respektive kvartsfinalmatcher. Akilles möter Veiterä i borgå 25.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå Akilles,akilles mot veiterä

Efter HIFK väntar grundserievinnarna Veiterä

Om det går vägen mot Helsingfors IFK står Veiterä, som vann grundserien, i tur. Men först måste Veiterä klara av Oulun luistinseura från Uleåborg.

- Det här skulle innebära Akilles mot Veiterä i semifinal och då handlar det om bäst av fem, säger Karlqvist.

Till saken hör att Veiterä vunnit 17 av sina 18 matcher. En av matcherna spelade Veiterä jämnt och det var just mot Akilles.

- Det kommer att bli tufft. De har unga och snabba spelare i laget, skridskostarka målgörare, säger Karlqvist.

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Spelare nummer 77, Sami Laakkonen, är tillbaka på isen. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,Akilles,Borgå Akilles,Sami Laakkonen

Spelare nummer 77 är tillbaka

Under veckoslutets match mot HIFK gjorde Sami Laakkonen dessutom comeback efter sin knäskada i höstas. Det här trots att det först såg ut som om han skulle missa hela säsongen.

Hur mycket blir HIFK och Veiterä skrämda av att skadade Sami Laakkonen nu är tillbaka på isen?

- Visst ger det ju det lilla extra och publiken kommer att vänta sig att Sami ska avgöra matcher – liksom han gjorde på söndagen, eftersom han ju gjorde ett av målen mot Kampparit, säger Raoul Karlqvist.

Men först måste Akilles klara av Helsingfors IFK.

- Absolut. Vi hoppas att vi ska klara av dem utan att någon blir skadad och att vi vinner de två matcher av tre som krävs för att vi ska kunna gå vidare. Vilken taktik vi går in för mot Veiterä får vi ta en funderare på först efter det, säger Karlqvist.

I kvartsfinalmatcherna möter Akilles Helsingfors IFK i en första match på hemmaplan på onsdag (14.2) och i en andra match på bortaplan på fredag (16.2).

Om båda lagen vinner varsin match krävs det en tredje och avgörande match. Den spelas i så fall i Borgå på söndag (17.2).