Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Familjeledighetsreformen förverkligas inte under den här valperioden

Petteri Orpo på väg till Villa Bjälbo
Petteri Orpo anländer till Villa Bjälbo 12.2.2018. Petteri Orpo på väg till Villa Bjälbo Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Villa Bjälbo,politik

Regeringspartierna samlades i kväll i statsministerns tjänstebostad på Villa Bjälbo för att diskutera familjeledighetsreformen men hittade ingen gemensam linje.

Statsminister Juha Sipilä (C) meddelade i kväll på Twitter att en gemensam modell beklagligtvis inte har hittats.

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) publicerade samma text på sina Twitterkonton.

Enligt Sipilä försökte alla in i det sista hitta en lösning.

"De här modellerna skulle ha haft obefintliga följder för sysselsättningen, det skulle ha blivit dyrt för den offentliga sektorn och inneburit nedskärningar för barnfamiljer", skriver Sipilä på Twitter.

Beslutet innebär bland annat att fädernas andel av familjeledigheten inte blir längre.

Modellerna för hur man ska genomföra reformen har varierat, men hemvårdsstödet - som tillåter ena föräldern att stanna hemma med barnet tills det fyller tre år - är det som har skapar oenighet mellan partierna.

Reformen kräver tilläggsfinansiering

I fredags meddelade familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) att det inte finns några pengar för familjeledighetsreformen.

Enligt Saarikko kräver reformen tilläggsfinansiering och eftersom det inte finns ytterligare pengar meddelade Saarikko att hela reformen måste stoppas.

Både Samlingspartiet, oppositionen och arbetsmarknadsparterna blev upprörda av beskedet. Finansminister Petteri Orpo (Saml) svarade genast med att en så viktig reform inte kan fällas så där bara, och att samlingspartiet vill fortsätta att hitta en lösning.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som också suttit med i arbetsgruppen för familjeledighetsreformen har inte velat släppa den.

Grahn-Laasonen har velat att regeringen tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna går vidare med reformen under den här regeringsperioden.

Läs mera:

Vad handlar familjeledighetsreformen om? Vi förklarar i fem punkter

Vi sammanfattar de viktigaste punkterna kring vad familjeledighetsreformen var tänkt att gå ut på.


Läs mera:

Professor i socialpolitik: Familjeledighetsreformen blev en pannkaka

Att familjeledighetsreformen fälldes i fredags av familje- och omsorgsministern Annika Saarikko (C) förvånar inte Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi. Enligt honom vågade inte centern genomföra en så stor reform på grund av att de är rädda för att tappa sina konservativa väljare i nästa val.