Hoppa till huvudinnehåll

Skolor kan inte stängas på grund av hala vägar

Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm.
Flera skolbussar körde i diket när väglaget blev extremt halt en morgon i januari. Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm. Bild: Yle/Jukka Tyni halt,väglag,Österbotten,kalvholm

Inom NTM-centralen funderar man om skolor kunde vara stängda ifall eleverna inte kommer fram på grund av väglaget, eller att polisen kunde stänga vägavsnitt. Det håller varken polisen eller en bildningsdirektör med om.

I slutet av januari spelade många väderfaktorer in när vägar i Österbotten blev hala som skridskobanor.

NTM-centralen svarar på kritiken om vägunderhållet i ett blogginlägg.

Där skriver Elina Granqvist att man jobbade så gott man kunde med vägunderhållet, men att en kombination av kalla vägytor och regn gjorde vägarna hala.

I slutet av blogginlägget funderar Granqvist på hur man borde handskas med liknande vägförhållanden i framtiden.

Hon skriver att det kunde vara en idé för polisen att i vissa fall stänga vägavsnitt tills NTM-centralen eller kommunen har fått vägen i körbart skick igen.

Polisen stänger bara vägar om något har hänt

Kari Keski-Opas, biträdande polischef på Österbottens polisinrättning, säger att polisen inte har möjlighet att hålla vägar stängda under längre perioder.

- Polisen kan tillfälligt stänga vägar om det till exempel har hänt en trafikolycka. Med tillfälligt menar jag en timme eller två, säger Keski-Opas.

Om situationen håller på en längre tid är det på väghållarens ansvar att hålla vägen stängd, säger Keski-Opas. Polisen saknar helt enkelt utrustning.

- Vi har inga bommar eller liknande, sådant är på väghållarens ansvar. Polisen stänger vägar på sin höjd med hjälp av bilar, säger Keski-Opas.

Enligt Keski-Opas borde väghållaren i stället förbereda sig väl så att man tack vare underhållet skulle kunna undvika att olyckor sker.

Kari Keski-Opas, biträdande polischef på Polisinrättningen i Österbotten.
Kari Keski-Opas säger att polisen saknar utrustning för att stänga vägar för en längre tid. Kari Keski-Opas, biträdande polischef på Polisinrättningen i Österbotten. polisinrättningen i österbotten

Bildningsdirektör: "jag ansvarar över att barn ska gå i skolan"

I NTM-centralens blogginlägg skriver Elina Granqvist att skolor i Sverige kan hålla stängt om vägarna är i okörbart skick. Den tanken finns inte i Korsholms bildningsdirektörs huvud.

- Vi har ärligt sagt inte tänkt på att stänga skolor. Alla våra elever kommer inte med skolskjuts utan vissa går eller tar cykeln, säger Denice Vesterback, Korsholms bildningsdirektör.

I slutet av januari var det vissa elever som inte kom sig till skolan på grund av halkan, när tre skolbussar i Korsholm och Vörå körde i diket. Det handlade ändå om undantagsfall.

Vesterback säger att det finns 190 lagstadgade skoldagar i året, och om man har stängt en dag behöver den ersättas.

- Jag ansvarar för att barnen ska gå i skola och att de uppfyller sin läroplikt.

Det gäller i stället att hålla vägarna i skick?

- Det tycker jag, säger Denice Vesterback.