Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals Vasabor köar till servicehem – inga löften om flera bäddplatser

Rullstol och rollator i en sjukhuskorridor.
Rullstol och rollator i en sjukhuskorridor. Bild: Yle / Pia Santonen långvård

Vasa stänger en bäddavdelning med 20 patienter i mars. Socialdemokraterna i staden föreslår nu att en annan avdelning ska öppnas igen tills det finns tillräckligt med platser på servicehem.

Omsorgsdirektören Jukka Kentala fick under fullmäktiges frågetimme svara på frågor om bäddavdelningarna i staden.

Bakgrunden är att Vasa de senaste åren har minskat antalet platser på bäddavdelningar rejält.

Socialdemokraterna vill veta hur man i framtiden ska undvika att tvingas skicka patienter till Kristinestad eller Malax då de egna platserna inte räcker.

20 patienter i ovisshet

I mars ska ytterligare en bäddavdelning i Vasa stängas. Matias Mäkynen (SDP) ville veta vad som ska hända med de 20 som i dag finns på avdelningen.

- De kan inte bo hemma, men har inte heller någon plats på serviceboenden. Vi vet inte vad som händer med dem om några veckor, säger Matias Mäkynen (SDP).

Socialdemokraterna hoppas att den så kallade avdelning H tas i bruk för bäddpatienter.

Det var också vad social- och hälsovårdsnämnden beslöt i somras. Avdelningen skulle tas i bruk tills det finns tillräckligt med platser på servicehem.

Men i höstas togs beslut om att det inte blir så.

Skicka hem patienterna?

Enligt vårddirektören Jukka Kentala ska Vasa stad och sjukvårdsdistriktet träffas på fredag för att se vad man kan göra.

- Det bästa hade varit om han sagt ja till att ta avdelning H i bruk så att alla får den vård de behöver. Det sa han inte, men han sa inte heller direkt nej, säger Mäkynen.

Social- och hälsovårdsnämnden ska behandla ärendet igen nästa vecka.

Enligt Mäkynen finns i dagsläget närmare 60 personer som står i kö till serviceboende. I det läget räcker det inte med att prata om att patienter ska rehabiliteras och skickas hem, enligt Mäkynen.

- Det värsta som finns är om någon skickas hem fast de inte klarar det.

År 2012 kunde Vasa erbjuda 285 bäddplatser, nu finns 94 stycken. I mars stänger man ytterligare en bäddavdelning vid stadssjukhuset, och då faller antalet platser till 74.

Läs mera:

Vasaåldringar flyttas hundra kilometer bort – "Vi börjar ha på tok för få bäddplatser"

Under den pågående vintern har tiotals åldringar från Vasa tvingats finna sig i att flyttas till Kristinestad eller Malax. Stadssjukhuset i Vasa har inte kunnat erbjuda lediga bäddplatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten