Hoppa till huvudinnehåll

Insamling lyckades över förväntan – hemlösa katter får nytt hus i Vasa

Katthuset i Vasa.
Katterna i katthuset i Vasa kan komma att få flytta in i friska utrymmen. Arkivbild från katthuset i Vasa. Katthuset i Vasa. Bild: YLE/Mira Myllyniemi hemlösa katter

Det är glädjens dagar vid katthuset i Vasa. Den insamling man startade i mitten av januari har gått långt över förväntan och snart är målet på 50 000 euro uppnått. Drömmen om helt nya utrymmen ser ut att kunna bli sann.

- Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att vår insamling skulle ge det här resultatet, säger Kirsti Koivula som är ordförande i föreningen Hemlösa katters vänner.

Föreningen driver det största skyddshemmet för katter i Vasa. Just nu bor 150 katter i det gamla trähuset på Brändö som föreningen hyr av Vasa stad.

Men utrymmena är i hopplöst dåligt skick och inom föreningen har man under flera års tid försökt få staden att antingen renovera huset eller upplåta någon annan fastighet för föreningen att hyra.

Trots påtryckningar har inget hänt och när man misströstade som värst fanns farhågor om att man skulle tvingas avsluta verksamheten helt och hållet.

Katthuset i Vasa
Katthuset i Vasa Katthuset i Vasa Bild: YLE/Mira Myllyniemi katthuset i vasa

Snart uppe i målsumman

Men framöver kommer föreningen att kunna fatta självständiga beslut.

På måndagskvällen träffades föreningens medlemmar för ett möte, där man kom överens om att köpa helt nya utrymmen.

- Det är helt och hållet tack vare den här kampanjen, säger Kirsti Koivula.

De privata donationerna, en del så stora som femtusen euro, fortsätter strömma in och då denna text publicerades var kampanjen uppe i 45 450 euro i insamlade medel.

Låneförhandlingar väntar

Målet för insamlingen är 50 000. Skulle man nå så högt som 100 000 euro skulle man kunna köpa helt nya utrymmen utan banklån, men det troliga är att föreningen snart får inleda låneförhandlingar.

Föreningens mål är att hitta friska utrymmen, mer plats och ett ordentligt tvättrum för katterna, samt ett kontor.

Insamlingen på mesenaatti.me fortsätter fram till den 3 mars.

Läs mera:

Insamling ska rädda katthuset i Vasa – huset är fallfärdigt och verksamheten hotad

Katthuset i Vasa hjälper varje år 300 katter att få ett nytt hem, men huset är fallfärdigt och nu är hela verksamheten hotad. Hemlösa katters vänner hoppas kunna samla in pengar till en ny fastighet.

Läs också