Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdheten är den stora förloraren då familjeledigheterna inte görs om – reformen blir en valfråga säger professor i socialpolitik

Mamma med barnvagn
Mamma med barnvagn Bild: Mikael Crawford/Yle mamma,ensamförsörjare,moderskapsledighet,föräldraledighet,föräldrar

Familjeledighetsfrågan är mer ideologiskt laddad i Finland än i de övriga nordiska länderna, säger Mikael Nygård som är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi.

Mikael Nygård är inte förvånad över att regeringspartiernas ordförande inte kunde hitta någon lösning i familjeledighetsfrågan på måndag kväll.

– Det vittnar väl om att den här regeringen inte har varit särskilt slagkraftig eller handlingskraftig, men jag skulle säga att det kanske största slaget kommer nog mot jämställdheten – det är den principen som är den största förloraren, säger Nygård.

Det kanske största slaget kommer nog mot jämställdheten – det är den principen som är den största förloraren

Däremot menar Nygård att det att reformen gick i stöpet kan ses som en seger för den sidan som har kämpat för familjernas rätt att själva få välja vem som sköter barn och när man är hemma.

mikael nygård fotad i en kontorsmiljö.
Mikael Nygård är professor i socialpolitik vid Åbo Akademi. mikael nygård fotad i en kontorsmiljö. Bild: Yle/Kjell Lindroos porträtt,socialpolitik

Enligt Nygård är det största problemet med den strandade familjeledighetsreformen att processen har varit väldigt kort.

Det var i höstas som statsminister Juha Sipilä meddelade att regeringen sätter igång med en reform av familjeledigheterna i samarbete med arbetsmarknadsparterna.

– Det här har inte varit en del av regeringsprogrammet. Det har inte heller varit någonting som man öppet propagerat för innan budgetförhandlingarna förde upp det här på agendan. Det har varit en ganska kort tid, säger Nygård.

Familjeledigeheten en valfråga i nästa riksdagsval

Nygård tror ändå att en reform av familjeledighetssystemet blir av i framtiden, även om han menar att det kan vara knepigt eftersom frågan är mer ideologiskt laddad i Finland än i många andra nordiska länder.

– Jag tror att någon form av reform kommer att ske och det här kommer säkert att bli en av de största valfrågorna i nästa riksdagsval. Speciellt Samlingspartiet kan jag tänka mig att kommer att blåsa upp det här ganska stort i valet, säger Nygård.

Man kanske ökar pappakvoten utan att göra så mycket åt systemet i övrigt

En särskilt radikal reform tror Nygård ändå inte på, även om han tror att en reform är på väg i något skede.

– Jag tror att man kommer att göra som man har gjort tidigare, att man lappar det gamla systemet. Man kanske ökar pappakvoten utan att göra så mycket åt systemet i övrigt, därför att det är så väldigt eldfängt och så väldigt ideologiskt laddat, säger han.

Läs mera:

Vilse i familjeledighetsdjungeln? Här är stöden och ledigheterna föräldrar har rätt till och reformerna som inte blev av

Vet du vilka stöd och rättigheter du har rätt till när du får barn? Vi kan erbjuda en lista med de vanligaste stöden.

Läs mera:

Att familjepaketet går i stöpet är ett misslyckande för regeringen och ett bakslag för jämställdheten

De familjer som hoppades på en reform av vårdledigheterna får vänta i flera år. Den ideologiska skiljelinjen i familjepolitiken är djup, skriver Rikhard Husu.