Hoppa till huvudinnehåll

Karlebybor får gå till hälsocentralen också kvällar och helger

En kvinna och en läkare.
Arkivbild. En kvinna och en läkare. Bild: Mostohotos \ lev dolgachov läkare,hälsovård,sjukvård,patient,patienter,vård (omsorg)

Huvudhälsocentralen i Karleby börjar hålla öppet också kvällstid och lördagar. Förändringen är ett resultat av att folk har frågat efter längre öppettider.

I dag stänger hälsocentralerna klockan 16. Personer som jobbar 8-16 har därför haft svårt att hinna till läkare eller sjukskötare.

- Största orsaken till förändringen är att klienterna frågar efter mottagningstider utanför kontorstid. Folk jobbar och då är det svårt att hinna hit, säger Annika Ollikainen som är serviceområdeschef för hvc-mottagningarna.

Till en början gäller förändringen endast huvudhälsocentralen på Mariegatan. Exakt datum är oklart men planen är att någon gång under våren ska den hålla öppet till klockan 20 en eller två kvällar i veckan. På lördagar ska det vara öppet från 9 till 13 eller längre.

Innan man kan ta något slutligt beslut i ärendet behöver förhandlingarna med arbetstagarsidan vara klara.

Ligger i tiden

Också personalen är positiv till en förändring av öppettiderna.

- Vi ska ligga i tiden. Patienterna frågar efter tider senare på kvällar och helger. Främst är det kanske barnfamiljer som behöver komma hit efter jobbet, eller andra som jobbar på dagarna, säger sjukskötare Ulrika Hedström på Mariegatans hälsocentral.

På sikt är tanken att också övriga hälsocentraler inom Mellersta Österbottens social- och hälsovårdskommun Soite ska hålla öppet kvällstid och lördagar enligt behov.

Ett försök med förlängda öppettider gjordes i Karleby redan i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten