Hoppa till huvudinnehåll

Krafterna tröt för Hakola – herrarnas medaljtorka fortsätter

Ristomatti Hakola lyckades inte ställa till med en medaljfest. Finländarens krafter räckte inte till en OS-medalj. Han slutade sist i finalen där Johannes Hösflot Kläbo blev en historisk segrare.

Det såg så lovande ut så länge, men när medaljerna skulle delas ut fanns ingen energi kvar i Ristomatti Hakolas kropp. Hakola vann den andra semifinalen men hann inte återhämta sig.

– Då man går till final från den andra semifinalen ser det ut så där. Jag gick för fullt ända till slutet men orkade helt enkelt inte, sade Hakola i Yles intervju.

Finländaren var en slagen man redan i första motlutet. Hakola, som tog hem kvalet tidigare i dag, hakades av direkt och gled sakta in i mål som siste man.

– Det kändes bra på startstrecket men efter den första rakan tog krafterna slut, jag orkade helt enkelt inte.

Sprintstafett om en vecka

Mönstret är bekant för Hakolas del. För ett år sedan slutade han också sist i sprintfinalen i hemma-VM i Lahtis.

Därmed fortsätter de finländska herråkarnas medaljtorka i OS-sammanhang. Senast som en manlig åkare tog en individuell OS-medalj handlade det om Mika Myllylä. Det är tjugo år sedan.

Hakola säger att han gärna fortsätter åka. Sprintstafettfinalen går om en vecka på onsdag. För fyra år sedan i Sotji vann Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi OS-guld i sprintstafetten.

– Vi får se vad tränarstaben erbjuder mig. Det finns inget annat att göra här än att åka skidor, sade Hakola.

Kläbo överlägsen

I finalen blev det en väntad och historisk segrare. Tjugoettårige Johannes Hösflot Kläbo blev den yngste OS-vinnaren i skidspåren när han lekte hem sprintguldet.

Norrmannen har dominerat hela världscupvintern och gjorde inget misstag när det krävdes som mest.

De tre övriga finländarna i heatkörningen åkte ut i kvartsfinalen eller semifinalen. Iivo Niskanen och Lauri Vuorinen hade gjort sitt efter kvarten, Martti Jylhä åkte ut i semifinalen.

Resultat:

1. Johannes Hösflot Kläbo (Norge) 3.05,81
2. Federico Pellegrino (Italien) +1,34
3. Alexander Bolsjunov (OAR) +1,36
4. Pål Golberg (Norge) +3,81
5. Oskar Svensson (Sverige) +7,73
6. Ristomatti Hakola (Finland) +20,72

10. Martti Jylhä (Finland) – utslagen i semifinal
14. Iivo Niskanen (Finland) – utslagen i kvartsfinal
29. Lauri Vuorinen (Finland) – utslagen i kvartsfinal

Läs mera:

Strandvall om Pärmäkoskis ödesdigra missar: "Damerna behöver inte använda sitt taktiska sinne lika ofta"

Matias Strandvall anser att Krista Pärmäkoski föll på taktiska missar då hon misslyckades med att ta sig till sprintfinalen. Att Ristomatti Hakola inte lyckades i finalen är däremot förståeligt. Strandvall menar att det är oerhört svårt att nå finalframgång om man förpassas till den senare herrsemifinalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport