Hoppa till huvudinnehåll

Många äldre med egnahemshus behöver hjälp – på Kimitoön anställs nu gemensam gårdskarl

Kvinna och man som ger tummen upp och ser glada ut.
Ann Laurén och Peter Nabb från Egnahemsföreningen i Dragsfjärd är nöjda. Kvinna och man som ger tummen upp och ser glada ut. Bild: Yle/Monica Forssell förening,Peter Nabb

I fyra års tid har Egnahemsföreningen i Dragsfjärd letat efter en lämplig gårdskarl och äntligen finns både lämplig person och pengar.

- Det är nog många som har frågat efter servicen, berättar föreningens ordförande Peter Nabb.

Över 600 hushåll är med i Egnahemshusföreningen i Dragsfjärd. Exakt hur många som har behov av lite extra hjälp till exempel på gården, kan Nabb inte säga men att döma av de många förfrågningar som föreningen fått, finns det åtminstone 10-20 hushåll som har akut behov av servicen.

Gårdskarlen kan hjälpa med vardagliga sysslor

Gårdskarlens lön betalas ut av Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå, TE-byrån, och om ingenting oförutsett inträffar börjar den nya gårdskarlen jobba den 19 februari och fortsätter till den 18 augusti.

Rött hus på landet, vinter.
Många välkomnar snön men för många äldre är snöskottning en alltför tung uppgift och då kan gårdskarlen hjälpa till. Rött hus på landet, vinter. bostadshus,Vinter,naturen,Vinterlandskap,Frost,Stuga,torp,Landskap,rödmylla

Åttiotvååriga Olavi Pietikäinen hör till dem som ser mycket fram emot att kunna anlita gårdskarlen. Han bodde tidigare i en egen villa och år 2010 då föreningen hade en gårdskarl, anlitade han ofta honom.

Nu bor Pietikäinen i ett höghus i Dalsbruk men är fortfarande medlem i föreningen och tänker köpa städhjälp av den nya gårdskarlen.

Snöspade i snödriva
Snöspade i snödriva Bild: Yle/Madeleine Boström snöspade

Vid Finlands egnahemsförbund uppger verksamhetsledare Kajsa Savolainen att det inte är ovanligt att egnahemsföreningar, med hjälp av statens lönestöd, anställer gårdskarlar som för en billig penning hjälper föreningens medlemmar på olika sätt.

Av förbundets 250 medlemsföreningar har cirka 80 egna gårdskarlar.

Enligt Savolainen gynnar servicen de äldre som kan bo kvar hemma längre och långtidsarbetslösa som får värdefull arbetserfarenhet.

Allt fler behöver hjälp

Enligt Ann Laurén som är sekreterare i Egnahemsföreningen i Dragsfjärd, är det helt vardagliga sysslor som människor kan behöva hjälp med. Till exempel kan det vara fråga om att skotta snö, sopa terrassen, kratta eller klippa gräs.

Det känns befriande och roligt att kunna meddela alla som under årens lopp haft kontakt med oss att nu äntligen så ska ni få hjälp― Ann Laurén

Gårdskarlen är tvåspråkig, berättar Laurén vidare och det kostar 8 euro per timme, plus kilometerersättning (42 cent/km) att anlita gårdskarlen.

För att få anlita gårdskarlen bör man också vara medlem i Egnahemsföreningen i Dragsfjärd.

- Alla kan bli medlemmar. Oberoende av om de är deltidsboende eller fastbosatta, påpekar Laurén och fortsätter:

- Det känns befriande och roligt att kunna meddela alla som under årens lopp haft kontakt med oss att nu äntligen så ska ni få hjälp

I takt med att allt fler äldre bor kvar hemma allt längre tror både Nabb och Laurén att den service som en gårdskarl kan erbjuda, kommer att bli allt viktigare.

Läs också