Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland kritiseras för asylbeslut, tyske SPD-ledaren på väg ut, det är fastlagstisdag i dag

En fastlagsbulle, eller semla som bakverket kallas i Sverige
En fastlagsbulle, eller semla som bakverket kallas i Sverige Bild: Mostphotos Semla,bulle,fastlagsbulle

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Finland får skarp kritik från UNHCR för att allt oftare tillämpa så kallad intern flykt i sina beslut. Besluten innebär att en person som har rätt till asyl får ett negativt beslut i och med att Migrationsverket anser att personen kan återvända till en annan ort än sin hemort.

I dag tar Helsingfors tingsrätt upp fallet med polisen som gjorde en husrannsakan hemma hos en journalist - efter att Helsingin Sanomat hade publicerat en omdebatterad artikel om försvarsmaktens Signalunderrättelsecenter.

Näringslivet EK publicerar i dag resultaten av en stor enkät om sexuella trakasserier i arbetslivet.

I dag firas fastlagstisdagen som i Sverige heter fettisdagen.

Utrikes

Sydafrikas styrande parti ANC kommer att tvinga president Jacob Zuma att avgå inom två dygn om han inte avgår självmant, rapporterar lokala medier.

Enligt tidningsuppgifter kommer de tyska socialdemokraterna i dag att byta ut Martin Schulz på partiledarposten. För Schulz har det gångna året inneburit en snabb spektakulär uppgång, men också ett mycket hårt fall.

Önationen Tuvalu i Stilla havet har oväntat visat sig växa trots att havsnivån stiger, visar forskning som publicerats av tidskriften Nature Communications.

Väder

I en stor del av landet är det mulet, men mestadels uppehåll.

I landets västra del lokalt snöfall eller snöblandat regn eller regn, i inlandet också lokalt underkylt duggregn. Temperaturen är -2...+2 grader, mildast i sydväst.

I landets östra del lokalt lätt snöfall eller underkylt duggregn. Temperaturen är i dag -1...-8 grader, i norra Lappland cirka -10 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes