Hoppa till huvudinnehåll

Nystart för tom tomt i Pargas centrum - fullmäktige vill se trähusen resa sig på Kyrksundsstranden

En flygbild över det planerade området
En flygbild över det planerade området Bild: Kimvestor Karta,Pargas,kyrksundsstranden

Pargas stadsfullmäktige har godkänt ett föravtal med bolaget Kimvestor som vill bygga låga flervåningshus i trä vid Kyrkstranden i Pargas centrum.

Enligt konceptplanen ska bostäderna bli 92 till antalet. Av dem är 50 lägenheter ettor, 35 är tvårummare och sju är treor. Medelarealen är 52,5 kvadratmeter.

Nu ska det göras upp en detaljplan för området.

Den ursprungliga detaljplanen för Kyrksundsstranden gjordes 2004. Tanken var då att bygga en småhusstadsdel, men inget reste sig någonsin just på den här tomten, berättar Kurt Ekström (Sfp), stadsfullmäktigeledamot och ordförande för bygg- och miljönämnden.

- Med facit på hand blev det då inte en sådan framgång man hade väntat sig.

- Den har stått tom sedan dess, och staden har ju grävt ner infrastruktur där och byggt vägar. Så nog tycker jag att det borde börja hända något annat där än att slyet växer, säger Ekström.

Byggprojekt på Kyrksundsstranden i Pargas.
Hus på granntomten byggdes 2010. Byggprojekt på Kyrksundsstranden i Pargas. Bild: Yle/Andréas Rantala bostadshus,kyrksundsstranden

Ännu återstår det eventuella fallgropar för projektet. Bolaget kommer att göra en marknadsundersökning för att kartlägga efterfrågan. Ekström hoppas på att byggplanerna förverkligas denna gång.

- Det är ett fint ställe som nog borde utnyttjas. Det behövs ju bostäder så nog ska det byggas där tycker jag, säger Ekström.

Ekström uppmanade under sitt anförande i fullmäktigesalen de övriga ledamöterna att inte bromsa projektet. Fullmäktige godkände föravtalet enhälligt.