Hoppa till huvudinnehåll

På daghemmet Laban råder ingen brist på barn – men att rekrytera svensk dagispersonal i Lojo är svårare

Två barn leker med bilar vid en bilbana.
Tidvis köar familjer för att få en dagvårdsplats på daghemmet Laban i Lojo. Två barn leker med bilar vid en bilbana. Bild: Malin Valtonen / Yle daghem,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),Bilbana,Lojo,seela raita

Efterfrågan på daghemsplats på svenska är stor i Lojo. På daghemmet Laban behöver man inte kämpa för att fylla sina dagisgrupper. Det gör man däremot på flera andra håll i Västnyland.

På de flesta håll i regionen märker man av att det föds allt färre barn i Finland i dag. Det är svårt att fylla alla daghemsgrupper även på de finska daghemmen i Lojo.

På den svenska sidan har man inte samma problem, tvärtom. Till daghemmet Laban har det tidvis varit lång kö.

Ljus framtid för Laban

Både svenskspråkiga och tvåspråkiga familjer vill att deras barn går i dagis på svenska.

- Det är attraktivt att komma till ett svenskt daghem, konstaterar barnträdgårdsläraren Charlotta Blomqvist som har jobbat på Laban i ungefär tio år.

Charlotta Blomqvist sitter med en Mamma Mu-bok i handen.
Charlotta Blomqvist. Charlotta Blomqvist sitter med en Mamma Mu-bok i handen. Bild: Malin Valtonen / Yle daghem,Lojo,barnträdgårdslärare,Charlotta Blomqvist
Mervi Harvio-Jokiaho sitter vid ett skrivbord och jobbar med några papper och en dator.
Mervi Harvio-Jokiaho. Mervi Harvio-Jokiaho sitter vid ett skrivbord och jobbar med några papper och en dator. Bild: Malin Valtonen / Yle daghem,Lojo,daghemsföreståndare,mervi harvio-jokiaho

Daghemsföreståndaren Mervi Harvio-Jokiaho är inte orolig för framtiden för Laban.

Lojo ligger nära huvudstadsregionen och dessutom ska det inom några år ordnas en bostadsmässa i Lojo som förhoppningsvis får nya barnfamiljer att flytta till staden.

- Jag tror vi kommer få mera svenskspråkiga familjer till Lojo, säger Harvio-Jokiaho.

Dessutom ska daghemmet Laban snart få flytta tillbaka in till stadskärnan igen.

Vi är lite bortglömda här när vi tidigare var mitt i stan.

Tidigare fanns daghemmet i anslutning till Solbrinkens skola i centrum men tvingades år 2016 att flytta på grund av akut utrymmesbrist.

Daghemmet Laban i Lojo.
Daghemmet Labans alla avdelningar fanns tidigare bredvid Solbrinkens skola. Nu finns bara förskolan kvar på samma plats. Daghemmet Laban i Lojo. Bild: Yle/Minna Almark daghemmet laban

Vart daghemmet skulle flytta var en svår nöt att knäcka för Lojopolitikerna men valet föll slutligen på Ojaniittuhuset som ligger några kilometer utanför centrum.

Laban har tagits väl emot i huset men visst har daghemmet hemlängtan, säger Harvio-Jokiaho.

- Vi är lite bortglömda här när vi tidigare var mitt i stan.

En beige, rätt så nybyggd byggnad. Huset är omgärdat med ett stängsel och marken är täckt av snö.
Daghemmet Labans tre avdelningar finns i dag i Ojaniittuhuset. Förskolan finns i anslutning till Solbrinkens skola. En beige, rätt så nybyggd byggnad. Huset är omgärdat med ett stängsel och marken är täckt av snö. Bild: Malin Valtonen / Yle Lojo,Ojaniittuhuset

Charlotta Blomqvist säger att det varit en stor förändring för daghemmet att flytta in i ett stort hus och att det tar tid att lära sig nya system.

- Samarbetet med Solbrinkens skola och huvudbiblioteket är lite på paus nu, konstaterar hon.

De ser båda fram emot flytten till Laurentiushuset som borde ske 2020 då byggnaden borde stå klar.

Svensk dagispersonal sökes

Det enda problemet som daghemsföreståndaren Mervi Harvio-Jokiaho har just nu är att hitta svenskspråkig daghemspersonal.

- Jag vet inte om det är så att folk är rädda att komma hit till Lojo, men svårt är det, suckar hon.

Dagisbarnen Eelis Mäki och Seela Raita leker på en bilmatta.
Fem år gamla Eelis Mäki och Seela Raita går i daghemmet Laban. Seela gillar att leka medan Eelis gillar att äta på dagis. Dagisbarnen Eelis Mäki och Seela Raita leker på en bilmatta. Bild: Malin Valtonen / Yle daghem,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),Bilbana,Lojo,seela raita

Harvio-Jokiaho har sedan årsskiftet försökt hitta en barnskötare till en av Labans tre avdelningar utan att lyckas.

Läs mera:

Svårt att fylla dagisplatser i Ekenäs - trenden väntas snart vara lika på andra håll i Västnyland

Daghemmen drabbas hårt då årskullarna blir allt mindre. I Raseborg är trenden redan märkbar medan man i andra kommuner förbereder sig på att antalet daghemsbarn kommer att minska inom en snar framtid.