Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Kanada blir minst lika tufft som USA – kan Damlejonen göra om bravaden från VM?

Damlejonen, OS 2018.
Damlejonen, OS 2018. Bild: EPA Finlands damlandslag i ishockey

I Damlejonens grupp finns inga lätta motståndare. I dag står mångfaldiga OS-guldmedaljören Kanada i tur.

Vad?

Kanada – Finland, Damlejonens andra gruppspelsmatch. I Finlands grupp spelar de fyra högst rankade hockeynationerna USA, Kanada, Finland samt OAR – laget som består av olympiska idrottare från Ryssland.

De två bästa går direkt till semifinal, trean och fyran möter de två bästa lagen från grupp B i kvartsfinal, det vill säga antingen Schweiz eller Sverige.

Var?

Kwandong Hockey Center, Gangneung. En ishall belägen mitt i ett katolskt universitetscampus. Hallen rymmer cirka 6000 åskådare och dammatcherna har haft hyfsade publiksiffror, omkring 4000, då Korea spelat har hallen varit slutsåld.

Stämningen i hallen är god, de kanadensiska och japanska fansen är de mest högljudda – på ett bra sätt.

Utgångsläget

Kanadas och USA:s spelstil är väldigt olika. Gemensamt för dem båda är att de är bättre på anfall än försvar. Kanada spelar mer rätlinjigt och skjuter när tillfälle ges, medan USA gärna håller puck och väntar på det optimala skottläget.

Trots att nordamerikanerna är svåra att klå har Finland lyckats med det två gånger i officiella turneringar. I VM 2008 vann Finland över USA med 1–0 och i gruppspelsmatchen i VM 2017 vann Finland över Kanada med 4–3.

Den stora frågan i den här turneringen är: Klarar Damlejonen av att spela två bra matcher i rad och lyckas de upprepa bragden i Plymouth för ett knappt år sedan.

Håll ögonen på

Jenni Hiirikoski (Luleå Hockey) damlejonens lagkapten och nyckelspelare. Spelar grymma minuter, närmare 29 minuter i matchen mot USA. Turneringsformatet med en vilodag mellan matcherna gör det möjligt att belasta toppspelarna mer än till exempel i VM.

Marie-Philip Poulin (Montréal Canadiennes, CWHL) Kanadas lagkapten och nyckelspelare. OS-guldmedaljör från Vancouver och Sotji och pricken på i:et i Kanadas förstakedja med Megan Agosta och Melodie Daoust.

Kedjor

Finland fortsätter troligtvis med så gott som samma kedjor som i öppningsmatchen. Möjligtvis plockas Sanni Hakala in i fjärdekedjan, Saila Saari 13:e forward.

Målvakt: 41 Noora Räty(18 Meeri Räisänen)

33 Michelle Karvinen – 13 Riikka Vällä – 77 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski – 2 Isa Rahunen

19 Petra Nieminen – 10 Linda Välimäki – 9 Venla Hovi
88 Ronja Savolainen – 15 Minnamari Tuominen

24 Noora Tulus – 61 Tanja Niskanen – 22 Emma Nuutinen
7 Mira Jalosuo – 4 Rosa Lindstedt

11 Anniina Rajahuhta – 26 Sara Säkkinen – 23 Sanni Hakala
8 Ella Viitasuo

13:e forward: 27 Saila Saari

Matchens sänds direkt i TV2 och på Arenan klockan 9.40. Anki Karhu refererar på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport