Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Israel rekommenderar åtal mot Netanyahu

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Benjamin Netanyahu Bild: ABIR SULTAN/EPA-EFE Benjamin Netanyahu,Israel,Israels premiärminister

Polisen i Israel rekommenderar att åtal ska väckas mot landets premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar lokala medier.

Netanyahu och hans närmaste krets har redan länge varit under utredning i en komplicerad korruptionshärva. Fallet har många utlöpare.

Netanyahu han misstänks bland annat ha tagit emot lyxgåvor som dyra smycken och champagne.

Polisen misstänker att Netanyahu har gjort gentjänster för gåvorna. Bland annat misstänks han ha främjat filmproducenten Arnon Milchans visumansökan till USA.

Nekar till anklagelserna

Netanyahu själv nekar till anklagelserna och i ett tal på tisdag kväll sa han att han inte ämnar avgå på grund av den här senaste svängen i härvan.

- Jag kommer att fortsätta att leda Israel ansvarsfullt och troget, sade Netanyahu i ett tal i tv. Han upprepade att misstankarna om korruption saknar grund.

Enligt tidningen Jerusalem Post har Netanyahu sagt att det inte är olagligt att få gåvor av vänner.

Påverkat nyhetsbevakningen?

Netanyahu misstänks också ha försökt påverka nyhetsbevakningen av honom genom ett hemligt avtal med den näst största tidningen Yediot Ahronoth. Som gentjänst ska han ha lovat försvaga konkurrenten Israel Hayoms ställning.

Polisens rekommendation betyder inte automatiskt att åtal kommer att väckas.

Nu ska åklagaren bekanta sig med det bevismaterial som polisen samlat in och utgående från det fatta beslut om eventuella åtal.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes