Hoppa till huvudinnehåll

Pyeongchang: ett av de sydligaste vinter-OS någonsin, ändå bistert kallt - hur går det ihop?

Alpensia-byn i Pyeongchang, Sydkorea.
Alpensia-byn i Pyeongchang, Sydkorea. Vinter-OS i PyeongChang 2018,olympiska vinterspelen

”Oj, vad kallt det är här!” Flera av de internationella korrespondenterna på plats i Pyeongchang har noterat att det har varit en ovanligt kylig start på vinter-OS.

Stoppa pressarna, eller hur? Minusgrader på vinter-OS!

Men korrespondenterna må vara förlåtna. Vi har ju under senare tider blivit vana vid att det ska vara lite osäkert med kylan och snön i vinter-OS-sammanhang.

Det har inte berott så mycket – kanske en aning, men åtminstone inte helt och hållet – på klimatuppvärmningen, utan på att de tre senaste vinter-OS har utspelat sig i förhållandevis varma regioner: Sotji i Ryssland 2014, Vancouver i Kanada 2010 och Turin i Italien 2006.

Dessa tre platser har i genomsnitt de varmaste klimatförhållandena av alla skådeplatser för vinter-OS hittills. Pyeongchang däremot ska vara och är ett kyligt ställe på riktigt.

Samma breddgrad som södra Spanien

Men vaddå, kanske någon noterar: Pyeongchang ligger ju på samma breddgrad som till exempel Sevilla i södra Spanien eller San Francisco i Kalifornien. Faktum är att Pyeongchang ligger näst närmast ekvatorn av alla vinter-OS-värdar hittills (37°22′N). Bara Nagano (1998) ligger aningen sydligare ( 36°38′N).

Och det är knappast värt att vänta sig arktiska förhållanden på trettiosjunde breddgraden, samma breddgrad som Naxos i Grekland, och som sagt, Sevilla! Undertecknad var för exakt två år sedan i Sevilla, och eftermiddagstemperaturen steg upp mot närmare +25.

Men här är grejen naturligtvis den att de två nämnda orterna, Sevilla och San Francisco, ligger nära havet, på västra sidan av sina respektive kontinenter. De värms upp av oceanerna på vars stränder de ligger.

”Jo, men Pyeongchang ligger ju också nära havet!”

Stämmer, men på norra halvklotet rör sig vädersystemen och vindarna huvudsakligen från väst till öst. Det har att göra med att lufttrycket normalt är lägre i norr jämfört med tropikerna. På norra halvklotet får corioliskraften luften att röra sig moturs runt lågtrycken, vilket som tumregel får vindarna att blåsa från väst till öst.

Luftströmmarna över Pyeongchang, Sydkorea.
Kyliga sibiriska vindar drar ned över Sydkorea så här års. Luftströmmarna över Pyeongchang, Sydkorea. Bild: Earth Nullschool Pyeongchang,olympiska vinterspelen

Sibiriska fläktar

Det här har den konsekvensen för till exempel Pyeongchangs del att det oftast är bistert kalla inlandsvindar från Mongoliet och Sibirien som drar fram över regionen så här års.

Januari och februari kan vara rejält kalla och snöiga i Pyeongchang. Dygnets medeltemperatur i februari är -5,5 grader Celsius (jämfört med -4,7 i Helsingfors). Nederbördsmängderna i februari är i genomsnitt 53 mm.

Somrarna i sin tur är ofta kontinentalt varma och fuktiga i regionen. Juli och augusti är, precis som hos oss, de varmaste månaderna. Det regnar mycket i Pyeongchang sommartid.

Till saken hör naturligtvis också att Pyeongchang ligger i en bergstrakt, med 85% av arealen på mer än 750 meter över havet, och med vissa av tävlingsskådeplatserna högre än 1000 meter.

Värmen är på väg

Men också så här års så behövs det inte mer än att solen tittar fram en lite längre stund, eller att en varm fläkt söderifrån drar upp, för att temperaturen ska stiga upp mot tio grader Celsius. Prognoserna för Pyeongchang utlovar faktiskt eftermiddagstemperaturer på behagliga plus nio grader senare i veckan.

Väderprognosen för Pyeongchang.
Väderprognosen för Pyeongchang. Bild: FMI Vinter-OS i PyeongChang 2018,olympiska vinterspelen

Men vilka orter som har agerat värd för vinter-OS har då varit ännu kallare? S:t Moritz i Schweiz innehade värdskapet 1928 och 1948, de har en dygnsmedeltemperatur på -7,8 grader Celsius i februari. Anda OS-värdar kyligare än Pyeongchang inkluderar Lake Placid (faktiskt kallast med -8,7) och Calgary (-6).

Ja, och så får vi ju inte glömma Lillehammer som stod värd för vinter-OS 1994. Med sitt läge strax norr om 61:a breddgraden är Lillehammer den nordligaste OS-staden någonsin (Helsingfors som bara ligger en hårsmån längre söderut är den nordligaste staden som någonsin har stått värd för sommar-OS).

Men Lillehammer är ändå, med sin genomsnittstemperatur på minus fem grader Celsius för februari, aningen varmare än Pyongchang, naturligtvis tack vare Golfströmmens värmande inverkan.

Nyligen publicerat - Vetenskap