Hoppa till huvudinnehåll

Quantum bäst i Fastlaskiainen i Åbo: Nu ska det bli en stor fest för en liten förening

Fysikerföreningen Quantum vid Åbo Akademi tog hem segern i den prestigefyllda student- och pulktävlingen Fastlaskiainen i Vårdbergsparken. Här hittar du samtliga åk!

Fysikerföreningen Quantums deltagare var både väldigt glada och lite förvånade i segervimlet i Vårdbergsparken.

- Jättejättejättekul. Jag trodde inte alls att vi skulle vinna, säger Quantums Lina Åberg.

- Det känns otroligt bra. Jag trodde inte heller att vi skulle vinna, men sedan när jag fick höra att vi var ett av tre lag som tog sig till final (övriga finallag var musikföreningen Axelbandet och ämnesföreningen Kemistklubben) blev jag jätteglad. Sedan när jag fick höra att vi vann var det ju en helt otrolig känsla, säger Quantums Oliver Mangs.

Quantums Lina Åberg och Oliver Mangs.
Quantums Lina Åberg och Oliver Mangs. Quantums Lina Åberg och Oliver Mangs. Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka

På fastlagstisdagen var det återigen dags för Studentkårernas traditionella jippo Fastlaskiainen. 23 tävlande föreningar hade anmält sig till årets tävling och pulktävlingen mellan Åbos högskolestudenter lockade hundratals studenter till Vårdberget.

Kemistklubben är en klassikervinnare, så jag är glad att vi till och med vann över dem― Oliver Mangs

Den ständiga favoriten Kemistklubben som faktiskt inte har vunnit sedan år 2014 fick återigen se sig besegrad. Tydligt är att Kemistklubben är en förening som alltid är extra skön att besegra.

- Kemistklubben är en klassikervinnare, så jag är glad att vi till och med vann över dem. För oss är det här en stor grej, då vi är en ganska liten förening. Vi är storleksmässigt ungefär en femtedel jämfört med Kemistklubben. Men med bra planering kunde vi komma hit och vinna, säger Oliver Mangs.

Fastlaskiainen i Åbo 2018
Kemistklubben, Åbo Akademi. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka

Det som avgör den traditionella pulkatävlingen är graden av kreativitet. I år var det även gott om snö. Quantum var redo både för barmark och snö.

- Vi hade både hjul och skidor som "Henka" (Henrik Söderblom) hade på sig när han hoppade ur till sist. Vi tänkte att vi hade skidorna som backup ifall det inte skulle gå med hjulen, men det gick ju med hjul, säger Lina Åberg som trivdes som fisken i vattnet i Vårdbergsparken.

- Det var första gången jag var här. Det var jätteroligt och skön feelis med musiken och allt annat.

Fastlaskiainen i Åbo 2018
Fysikerföreningen Quantums lag bestod av Oliver Mangs, Lina Åberg, Henrik Söderblom, Christina Humina, Jonas Jern, Mikael Granit och Daniel Österbacka. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka

Oliver Mangs förklarar Quantums segerrecept.

- Vårt gäng har en otroligt bra sammanhållning. Vi har en så bra feelis!

Inspirationen till pulkan kommer från serien Doctor Who.

- Pulkan är en tidsmaskin och det är därför vi som fysiker valde den. Vi har nog alla lagt ner runt 30 timmars arbete på den här pulkan.

Nu ska det bli en stor fest för en liten förening. Nu kan vi leva på den här vinsten hela året tills att vi kommer att vinna igen nästa år― Oliver Mangs

Svaret på hur vinsten ska firas kommer blixtsnabbt.

- Nu ska det bli en stor fest för en liten förening. Nu kan vi leva på den här vinsten hela året tills att vi kommer att vinna igen nästa år, avslutar Oliver Mangs.

Uppdaterat kl. 21:00: Fastlaskiainen 2018 ordnades av Åbo Akademis Studentkår (ÅAS), Studentkåren vid Åbo universitet (TYY), Studerandekåren vid Åbo Yrkeshögskola (TUO) samt Novium, Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Fastlaskiainen i Åbo 2018
Ämnesföreningen Vocalis, Åbo Akademi. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka
Fastlaskiainen i Åbo 2018
Statsvetenskapliga klubben vid Åbo Akademi bjöd på ett politiskt budskap. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo,Pulka
Fastlaskiainen i Åbo 2018
ÅA-musikföreningen Axelbandet bjöd på fina toner. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka
Fastlaskiainen i Åbo 2018
Studerandeföreningen ÅKA från Yrkeshögskolan Novia kraschade in i skyddsräcket. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka
Fastlaskiainen i Åbo 2018
Ämnesföreningen Ex Tempore, Åbo Akademi. Fastlaskiainen i Åbo 2018 Bild: Yle / Peter Karlberg Pulka

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland