Hoppa till huvudinnehåll

Rättegången mot Akilov inledd - en av de största rättegångarna i Sveriges historia

Rakhmat Akilov den 7.4.2017
Arkivbild på Rakhmat Akilov från den 7.4.2017. Rakhmat Akilov den 7.4.2017 Bild: /All Over Press rakhmat akilov

I Stockholms tingsrätt inleddes på tisdag morgon rättegången om terrordådet på Drottninggatan i april i fjol. Rakhmat Akilov står åtalad för terrorbrott, försök till terrorbrott och framkallande av fara.

Den 7 april 2017 dödades fem människor, 15 skadades allvarlig och många andra lindrigare då den 39 år gamla uzbeken Rakhmat Akilov körde en stulen lastbil i hög hastighet längs Drottninggatan och sedan kraschade in den i varuhuset Åhléns.

Där misslyckades han med att utlösa sin hemmagjorda bomb.

Rättegången mot Akilov inleddes i Stockholms tingsrätts underjordiska säkerhetssal klockan 9.15 på tisdag morgon lokal tid, och säkerhetspådraget kring rättegången är rigoröst.

Det är förbjudet att fotografera inne i rättssalen. En teckning visar Akilov tillsammans med sina försvarare sitta mittemot domarna och nämndemännen längst fram i salen då rättegången inletts.
Det är förbjudet att fotografera inne i rättssalen. En teckning visar Akilov tillsammans med sina försvarare och sin tolk sitta mittemot domarna och nämndemännen längst fram i salen då rättegången inletts 13.2.2017. Det är förbjudet att fotografera inne i rättssalen. En teckning visar Akilov tillsammans med sina försvarare sitta mittemot domarna och nämndemännen längst fram i salen då rättegången inletts. Bild: AFP / Lehtikuva Rahmat Akilov

Rättegången väntas pågå till och med den 9 maj och Stockholms tingsrätt räknar med att ge sin dom före midsommar.

155 personer står som målsägande i rättegången. Fem av dem är alltså döda och alla 155 som utsattes för livsfara under dådet har inte kunnat identifieras.

"Ville ingjuta allvarlig fruktan"

Under den första rättegångsveckan är det åklagaren Hans Ihrman som lägger fram sin sakframställan. I den kommer han att lyfta fram hur Akilov planerade och utförde dådet på Drottninggatan.

På tisdagen spelades också ett av de första nödsamtalen om terrordådet upp.

För att Akilov ska kunna dömas för just terrorbrott måste åklagaren bevisa att gärningen allvarligt kunde skada Sverige och att Akilov hade som syfte att till exempel skrämma befolkningen.

– Akilov ville ingjuta allvarlig fruktan i Sveriges befolkning och få Sverige att avbryta den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS, sade åklagaren Hans Ihrman inledningsvis.

Åklagaren Hans Ihrman hoppas att rättegången hjälper oss att förstå hur folk kan radikaliseras i ett främmande land
Åklagaren Hans Ihrman då han talade med reportrar den 30 januari 2017. Åklagaren Hans Ihrman hoppas att rättegången hjälper oss att förstå hur folk kan radikaliseras i ett främmande land Bild: EPA-EFE/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN OUT åklagare,Rahmat Akilov

Åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff.

- Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sade Ihrman inför rättegången.

Akilov erkänner terrorbrott

Enligt Akilovs advokat Johan Eriksson erkänner Akilov terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Akilov har redan tidigare i förhör erkänt. Men nu har han alltså, via sin advokat, också framfört den ståndpunkten för tingsrätten.

Akilov själv ska förhöras i rätten den 20-22 februari. Då väntas han bland annat redogöra för sina motiv och för sitt samröre med terrorgruppen IS.

Källor: SR, SVT, Aftonbladet

Läs också