Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall om Pärmäkoskis ödesdigra missar: "Damerna behöver inte använda sitt taktiska sinne lika ofta"

Krista Pärmäkoski efter målgång.
Krista Pärmäkoski var besviken efter målgång. Krista Pärmäkoski efter målgång. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Krista Pärmäkoski

Matias Strandvall anser att Krista Pärmäkoski föll på taktiska missar då hon misslyckades med att ta sig till sprintfinalen. Att Ristomatti Hakola inte lyckades i finalen är däremot förståeligt. Strandvall menar att det är oerhört svårt att nå finalframgång om man förpassas till den senare herrsemifinalen.

Krista Pärmäkoski, som tog OS-brons i skiathlon, blev femma i sin semifinal och 0,9 sekunder från en finalplats.

Strandvall menar att damernas och herrarnas sprint har olika karaktär.

– Damerna behöver inte lika ofta använda sitt taktiska sinne. De åker på rad, har stora differenser och på damsidan avgör fysiken oftare, sade han till Yle Sporten.

Enligt Strandvall fattade Pärmäkoski två ödesdigra beslut.

– Ett i sista backen då hon valde ytterspåret där ingen annan åkt under dagen. Dessutom blev det längre väg för henne.

– På bortre långsidan gjorde hon ett misstag då hon försökte välja innerspåret. Kardinalfel nummer ett för den som ligger före är att släppa förbi någon på insidan.

– Krista är kanske ovan och van vid att bara åka före eller efter, säger Strandvall.

Damerna tävlar före herrarna och får därför lite mer återhämtningstid. Inför damernas semifinaler har det körts fem herrkvartsfinaler och damfinalen föregås av två herrsemin.

– För damerna är det inte så stor skillnad om man kör på övre eller nedre delen av schemat.

Kvartsfinalsegern viktig

Ristomatti Hakola tog sig till herrarnas final men där tog festen slut. Hakola, som vann den andra semifinalen, var sist i finalen och förlorade till vinnaren Johannes Hösflot Kläbo med över 20 sekunder.

– Jag tycker att Ristomatti gjorde helt rätt under hela dagen. Jag känner honom och visste vad han har för plan. Han följde den.

– Det enda som han kunde ha försökt göra annorlunda var att från kvarten ta sig till den övre delen av schemat. Då skulle han ha fått längre återhämtningstid inför finalen.

Enligt Strandvall gjorde Hakola en missbedömning i kvartsfinalen då han lät bronsmedaljören Bolsjunov vinna väl lätt. En seger hade resulterat i en plats i den första semifinalen.

– Då det var klart att han går vidare gav han upp kampen om heatsegern. Och strax därefter rätade Bosljunov på ryggen.

Hakola bättre än Golberg

Pål Golberg från Norge som åkte i den första semifinalen blev fyra i finalen.

– Golberg åkte sist i semifinalen men tog placering efter placering. Han fick ryggar hela tiden och blev fyra där. Golberg var sedan betydligt piggare än Hakola i finalen.

– Hade Ristomatti varit lika pigg hade han kunnat ta medalj eftersom han är en bättre åkare än Golberg.

Vinnarna kommer från den första semin

Strandvall pekar på att det på herrsidan är svårt att klara sig om man tvingas gå i den andra semifinalen.

– Under de senaste två åren har segraren en gång kommit från andra semifinalen. Allt som oftast kommer hela medaljtrion från den första.

Matias Strandvall under en presskonferens.
Matias Strandvall. Matias Strandvall under en presskonferens. Bild: All Over Press / Heidi Koivunen Matias Strandvall

– Den enda gången som vinnaren har kommit från den andra semifinalen var i Dresden där banan var platt.

– Det känns konstigt att sex minuter kan spela så stor roll men det är faktiskt enorm skillnad att få dessa extra minuter.

"Iivo tar medalj"

Martti Jylhä var näst bästa finländare på en tionde plats.

– Martti gjorde ett jäkla bra jobb. Han var tia i Ruka för nästan tre månader sedan. Hans formkurva har pekat nedåt men liksom i fjol har han lyckats vända på steken. Det är imponerande.

– Martti är definitivt bättre i fri stil. Om hans formkurva fortsätter så här är han definitivt ett alternativ för sprintstafetten.

Iivo Niskanen går i mål i kvartsfinalen.
Iivo Niskanen går i mål i kvartsfinalen. Iivo Niskanen går i mål i kvartsfinalen. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Iivo Niskanen

Iivo Niskanen tog sig till kvartsfinal men inte längre och var en sekund från en semifinalplats. Niskanen är det stora finländska medaljhoppet under den näst sista OS-dagen.

– Iivo Niskanen tar definitivt medalj på femmilen.

– Han imponerade på den klassiska delen i skiathlon. Om han har tålamod att åka sista femton på femmilen är han garanterat på pallen.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Krafterna tröt för Hakola – herrarnas medaljtorka fortsätter

Ristomatti Hakola lyckades inte ställa till med en medaljfest. Finländarens krafter räckte inte till en OS-medalj. Han slutade sist i finalen där Johannes Hösflot Kläbo blev en historisk segrare.

Läs mera:

Svenska och norska guldglädjen – historisk Kläbo tackar familjen: "Har varit mycket press"

Dubbla damguld till Sverige, dubbla herrguld till Norge. Det är ingen tvekan om vilka nationer som dominerar vid Alpensias skidstadion. ”Det har varit mycket press på mig”, säger historiske Johannes Hösflot Kläbo.