Hoppa till huvudinnehåll

Studie: Öriket Tuvalu har vuxit trots att havet har stigit

Funafuti-atollen på Tuvalu 2009.
Funafuti-atollen på Tuvalu 2009. Funafuti-atollen på Tuvalu 2009. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press korallrev,Tuvalu

Önationen Tuvalu i Stilla havet har oväntat visat sig växa trots att havsnivån stiger, visar forskning som publicerats av tidskriften Nature Communications.

Forskare vid University of Auckland har studerat hur örikets nio atoller och 101 öar förändrats mellan åren 1971 och 2014, rapporterar webbplatsen Phys.org.

Enligt forskarna har åtta av de nio atollerna, det vill säga korallöarna, vuxit under den över 40 år långa period som granskades. Av de övriga öarna har tre fjärdedelar vuxit.

Funafuti-atollen på tuvalu 2009.
Funafuti-atollen på Tuvalu 2009. Funafuti-atollen på tuvalu 2009. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tuvalu,korallrev

Sammanlagt har Tuvalus areal vuxit med 73,5 hektar eller 2,9 procent. Ökningen inträffade samtidigt som den lokala havsnivån steg dubbelt så mycket som det globala genomsnittet.

Fakta om Tuvalu

  • Består av nio atoller och 101 mindre öar
  • Yta: 26 kvadratkilometer
  • Folkmängd (2017): 11 100 invånare
  • Den största atollen heter Funafuti
  • Folkrikaste stad (2012): Fongafale (5 300 invånare)
  • Statsskick: monarki
  • Medeltemperaturen varierar mellan 27 °C i juli och 29 °C i januari.
  • Ögruppen koloniserades sannolikt under 1300-talet av polynesier från Samoa.

Källa: Nationalencyklopedin, Yle

Öarna förändras konstant

Forskaren Paul Kench som var medförfattare i studien säger att resultatet ifrågasätter uppfattningen att länder av det här slaget kommer att slukas av havet då vattennivån stiger.

Kench säger att man brukar tänka sig att atoller i Stilla havet är statiska landformationer, men att bevisen ökar för att de är geologiskt dynamiska och förändras konstant.

En tuvaluansk fiskare studerar skadorna på en atoll efter en storm i mars 2007.
En tuvaluansk fiskare studerar skadorna på en atoll efter en storm i mars 2007. En tuvaluansk fiskare studerar skadorna på en atoll efter en storm i mars 2007. Bild: Ashley Cooper / Barcroft Images/ All Over Press fiskare,Stilla havet,Tuvalu,Atoll

Enligt studien kan bottensediment som spolats upp på land av stormar vara en orsak till att de flesta öarna vuxit. Enligt SVT som intervjuade Kench redan 2015 kan koraller och sandsediment röra sig kraftigt under stormar så att stranden eroderar på ena sidan av ön samtidigt som ytan växer på den andra sidan.

Långvarig framtid möjlig

Forskarna från Auckland säger att klimatförändringen förblir ett av de största hoten mot önationer som Tuvalu vars högsta punkt är mindre än fem meter över havet.

Forskarna anser ändå att invånarna på Tuvalu i och med den nya studien kan planera för en långvarig framtid i det egna landet. Enligt forskarna kan tuvaluanerna stanna i öriket fram till nästa århundrade.

Forskarna föreslår bland annat att invånarna kan flytta internt till större öar och atoller som har varit mest benägna att växa trots att havsnivån stigit.

Studien har publicerats av Nature Communications som finns på den vetenskapliga tidskriften Natures webbplats.

Artikeln kompletterades 13.2.2018 klockan 11.10 med en faktaruta om Tuvalu

Läs mera:

Klimatförändringen allt överskuggande fråga på Stillahavsländernas toppmöte

Stillahavsländernas toppmöte har inletts i Mikronesien med stor oro inför klimatförändringen.

Läs mera:

Klimatflyktingar blir ett allt större problem i framtiden

Hundratals miljoner människor kan förlora sina hem ännu under det här århundradet om vi inte får bukt med klimatförändringen. Stigande havsvattennivåer och häftigare stormar har redan gjort människor hemlösa bland annat i Bangladesh och Stilla havs-nationerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes