Hoppa till huvudinnehåll

Svenska och norska guldglädjen – historisk Kläbo tackar familjen: "Har varit mycket press"

Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo infriade förväntningarna och ställde upp på selfies med publiken. Johannes Hösflot Kläbo. Bild: Lehtikuva Johannes Høsflot Klæbo

Dubbla damguld till Sverige, dubbla herrguld till Norge. Det är ingen tvekan om vilka nationer som dominerar vid Alpensias skidstadion. ”Det har varit mycket press på mig”, säger historiske Johannes Hösflot Kläbo.

Den nordiska dominansen i skidspåren i Sydkorea är total. Efter att sex av sex skiathlonmedaljer gick till Norge, Sverige och Finland i helgen fortsatte dominansen i dag.

I dag blev det tre medaljer till – och vinnarnationerna var bekanta.

Stina Nilsson följde upp Charlotte Kallas guld med att ta hem sprinten, Johannes Hösflot Kläbo fyllde på det norska medaljkontot med ett nytt guld. I söndags överraskade Simen Hegstad Krüger och ledde Norge till en trippel i skiathlon.

Kläbo blev en historisk vinnare. Som tjugoettåring är han den yngste herråkaren som har vunnit ett OS-guld. Givetvis var det en svensk, Gunde Svan, som hade det gamla rekordet.

– Det här är stort. Det har varit mycket press på mig den senaste veckan. Att jag kan infria dem och ta det här guldet smakar väldigt gott, säger han till NRK.

– Det har varit väldigt mycket. Jag har fått hjälp av min familj, men jag har sovit dåligt om nätterna och tänkt mycket.

"En otrolig känsla"

Kläbo gick in i OS som en stor guldfavorit efter att ha vunnit lopp efter lopp i världscupen, från sprint till distans.

I skiathlonen blev han avhakad och fick se sina lagkamrater göra upp om medaljerna. I dag var det inget snack om saken.

Kläbo har bara förlorat en enda gång i sprint i vinter – i stadssprinten i Dresden – och i OS-finalen fick motståndarna slåss om silver och brons.

– Min finalplan var att få lucka. Känslan när man får den slår allt. Därifrån handlade det bara om att hålla sig på benen. Det är en otrolig känsla att komma in på upploppet och ha tävlingen i backfickan.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson tog revansch efter fjolårets VM-miss och grät efter OS-guldet. Stina Nilsson. Bild: Lehtikuva Stina Nilsson

Nilsson: Trodde inte jag skulle gråta

På damsidan var det den tre år äldre Stina Nilsson som var lika överlägsen. Hon gled in i ensamt majestät på stadion och tog hem sitt första stora mästerskapsguld.

Efter tre andraplatser under hemma-VM i Falun 2015 fick Nilsson smeknamnet ”Silver-Stina” i svenska medier, men nu är hon ”Guld-Stina”.

– Jag tar gärna emot namnet Guld-Stina, men jag vill gärna ta emot guldmedaljen först, säger hon till SVT.

Redan under blomsterceremonin visade Nilsson hela känsloregistret. Hon kunde inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som skulle gråta, men det här ligger så nära hjärtat och är något som jag jobbat så himla länge med. Då släpper man ut allt, säger hon enligt Aftonbladet.

Tog revansch efter VM-missen

Samtidigt fick Nilsson skön revansch för fjolårets VM-miss i Lahtis. Då stupade hon i semifinalen och missade finalen. Den här gången slog hon Maiken Caspersen Falla, som vann OS-sprinten för fyra år sedan och VM i fjol.

– Jag prickade verkligen in formen till precis rätt dag. I semifinal gick jag bara på halvfart och det är en trygghet att känna det i finalen. Det är fantastiskt när det stämmer.

Falla såg åtminstone till att fixa en nordisk dubbel. Norskan tog silver före ryskan Julia Belorukova.

– Jag var nervös i dag. Jag har varit spänd flera dagar, det här betyder så mycket. Jag tvingades använda för mycket krafter och det blev för stor lucka, men oavsett lägger jag mig med ett leende i dag, säger Falla till NRK.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport