Hoppa till huvudinnehåll

THL: Sannolikt att antalet fall av kikhosta har minskat redan till sommaren

Läkare undersöker ett barn med stetoskop.
Läkare undersöker ett barn med stetoskop. Bild: Mostphotos barn,sjukdomar (diagnoser),läkare,hälsovård

Situationen med kikhostan i Österbotten är inte så allvarlig, men Institutet för hälsa och välfärd, THL, fortsätter att följa med situationen. Inga direkta åtgärder kommer att vidtas vid det här skedet.

Representanter för THL besökte Vasa sjukvårdsdistrikt på måndagen för att få en bättre bild av hur kikhostepidemin i Österbotten ser ut.

- Situationen är inte så farlig och den är under kontroll, men det är klart att det varit lite fler fall än vanligt. Vi kommer att utreda saken ännu bland annat med enkäter i skolor, säger Leif Lakoma, smittskyddsläkare vid THL.

Med enkäterna vill man få fram hur mycket kikhosta det förekommer i skolorna. På basen av enkäten kan man sedan ännu överväga ifall det finns behov att göra något.

Ett 40-tal fall förra året

Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område upptäckte man förra året ett 40-tal fall av kikhosta. Tidigare år har man bara haft några enstaka fall av sjukdomen.

Vaccintäckningen kunde förstås vara aningen bättre där. Men inte är jag i det här skedet så orolig

Värst är situationen i Jakobstadsregionen där flockskyddet som vaccinet ger är lägre än i resten av landet.

- Vaccintäckningen kunde förstås vara aningen bättre där. Men inte är jag i det här skedet så orolig, säger Lakoma.

Om situationen förvärras kan man enligt Lakoma vid behov fundera på att göra lokala ändringar i det nationella vaccinprogrammet. Till exempel ge extra vaccin eller ge vaccin i ett tidigare skede. Men just nu ser man inget behov för det.

- Det förekommer sådana här toppar med sex, sju års mellanrum och alltid vet man inte vad det beror på. Det är sannolikt att antalet fall har minskat redan till sommaren, säger Lakoma.

Vi kommer att utreda saken ännu bland annat med enkäter i skolor

- Men nu finns det ganska många kikhostfall och därför monitorerar vi situationen och försöker hindra att under sex månader gamla barn får smittan. För dem kan sjukdomen vara väldigt farlig.

Bättre information på svenska

Några fler besök till Österbotten är inte planerade för tillfället, men THL för ständigt en dialog med Vasa sjukvårdsdistrikt via telefon och e-post.

Enligt Lakoma är det ytterst viktigt att informera folk om vaccinet och fördelarna med det.

- En sak som vi diskuterade var att vi borde bli bättre på att få ut mer material på svenska. Vi strävar även till att ordna utbildningar för hälsovårdspersonal på svenska.

Läs mera:

Infektionsläkare: Allvarligt läge med kikhostan

Kikhostan ser ut att ha fått fotfäste. Inte bara i Jakobstadsregionen där man har en liten epidemi på gång, utan i hela Österbotten. Det säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Han anser att läget är allvarligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten