Hoppa till huvudinnehåll

Tyska SPD-ledaren Martin Schulz uppgång och fall: Upp som en sol, ner som en pannkaka

Martin Schulz tittar neråt.
Martin Schulz tid som partiledare går mot sitt slut. Martin Schulz tittar neråt. Bild: EPA-EFE Martin Schulz,Tyskland,Saidpur Airport

Redan i dag kan hans karriär som partiledare vara över. Enligt tidningsuppgifter kommer de tyska socialdemokraterna i dag att byta ut Martin Schulz på partiledarposten. För Schulz har det gångna året inneburit en snabb spektakulär uppgång, men också ett mycket hårt fall.

Det var stort jubel då Europaparlamentets tidigare talman Martin Schulz enhälligt valdes till de tyska socialdemokraternas ordförande i mars i fjol.

Veckorna efter valet såg det ut som om Schulz på allvar skulle kunna utmana den sittande förbundskanslern Angela Merkel i det kommande tyska valet.

I opinionsmätningarna var socialdemokraterna nästan i kapp kristdemokraterna.

Schulz oklara politiska agenda och flera förlorade delstatsval fick ändå den mycket omtalade Schulz-effekten att ebba ut.

Veckorna och månaderna före förbundsdagsvalet i september stod det helt klart för alla att Schulz och SPD inte har några som helst möjligheter att vinna valet.

Efter katastrofvalet har läget för Schulz ändå blivit etter värre.

Flera U-svängar

Redan under valdagskvällen gick Schulz nämligen ut med budskapet att SPD på inga villkor kommer att gå med i en ny regering tillsammans med kristdemokraterna.

Han upprepade ännu samma mantra efter att samtalen mellan kristdemokrater, liberaler och gröna bröt samman i mitten av november.

Schulz poängterade också att han själv aldrig kommer att bli minister i en regering som leds av Angela Merkel.

På båda punkter har Schulz ändå gjort en U-sväng.

Förra veckan presenterade han tillsammans med Merkel den möjliga nya tyska regeringens program och samtidigt gick han ut med att han vill bli utrikesminister i den nya regeringen.

Backar som utrikesminister

Schulz planer på att bli utrikesminister väckte ändå ett ramaskri inom det socialdemokratiska partiet.

Många oroade sig för hur det ska gå med de sista smulor trovärdighet som ännu finns kvar, om Schulz nu verkligen bänkar sig i regeringen.

Också den nuvarande socialdemokratiska utrikesministern Sigmar Gabriel kände sig förbigången och i en intervju förde Gabriel fram att hans arbete inte värdesätts av den nya partiledningen.

Där man inom SPD egentligen borde ha jublat över att man i regeringsförhandlingarna hade säkrat tunga ministerposter var man nu i stället indragen i en smutsig och kaotisk intern personaldebatt.

Kritiken mot Schulz betydde till slut att han än en gång såg sig tvungen att göra en U-sväng och avsäga sig alla anspråk på ministerposten.

Samma dag som Schulz presenterade regeringsprogrammet, meddelade han också att han kommer att avsäga sig partiledarposten till förmån för arbetsminister Andrea Nahles.

Ett drag som egentligen också var tänkt att bana väg för uppdraget som utrikesminister.

Lugn inför omröstning

Då en trött och sliten Schulz under de senaste veckorna hela tiden har fått det allt svårare att nå ut till sina egna partimedlemmar, har den uppgiften an efter tagits över av Nahles.

Det är också hon, som enligt den tyska tidningen Bild redan idag tillfälligt kommer att ta över ordförandeskapet inom SPD.

Egentligen var det här planerat att ske först i början av mars, men då socialdemokraterna nu samtidigt ordnar sin omröstning om ett regeringsdeltagande vill man snabba på processen.

Det finns nämligen en stor rädsla för att personalkaoset inom partiet skulle komma att överskugga den egentliga frågan, det vill säga om partimedlemmarna kan godkänna det planerade regeringsprogrammet.

Då många socialdemokrater är ytterst missnöjda med att det kan komma till ett fortsatt samarbete med Merkel och hennes kristdemokrater, är utgången av omröstingen allt annat än klar.

Att Schulz förhandlat fram ett för SPD mycket bra regeringsprogram är för honom inte längre någon större trumf, i stället står han nu i en politisk återvändsgränd.

Av med partiledarskapet och utan ministerpost – Martin Schulz snabba uppgång och fall beskrivs redan som något enastående inom tysk politik.

Läs mera:

Nordrhein-Westfalen: Brakförlust för tyska socialdemokrater och Martin Schulz

Med tre misslyckade delstatsval i bagaget får de tyska socialdemokraterna nu börja förbereda sig för det tyska förbundsdagsvalet i september. Också genrepet i delstaten Nordrhein-Westfalen ser ut att sluta i en katastrof för SPD, vilket betyder att Martin Schulz knappast kan utmana Angela Merkel.

Läs mera:

Tysklands regeringsbildning: Tvingas Schulz ge efter för den hårda pressen på socialdemokraterna?

I Tyskland är det fortfarande helt oklart hur man ska få ihop en ny regering. Blickarna riktas allt mer mot det socialdemokratiska partiet, där det mot partiledningens uttryckliga vilja höjs röster för att förhandla med Angela Merkel och Kristdemokraterna.