Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Schulz avgår som partiledare med omedelbar verkan

Socialdemokraternas ledare Martin Schulz meddelar om sin avgång
Socialdemokraternas ledare Martin Schulz meddelar om sin avgång Bild: HAYOUNG JEON/EPA-EFE Martin Schulz,Socialdemokraterna (SPD),partiledare

Ledaren för det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, Martin Schulz meddelade på tisdag kväll att han avgår som partiledare med omedelbar verkan.

Enligt Schulz är det nu dags för att förnya partiet.

Att Schulz skulle avgå var väntat ända sedan han i fredags övergav planen att bli utrikesminister i förbundskansler Angela Merkels regering.

Schulz har utsett arbetsministern Andrea Nahles till sin efterträdare, hon ska väljas på en extra partikongress i april. Till dess tar borgmästaren i Hamburg, Olaf Scholz över som tillfällig partiledare.

Ledningen inom SPD har varit i kaos eftersom ledningen har arbetat för att gå med i den nya regeringen med Angela Merkels kristdemokrater.

Partiet ska ordna en medlemsomröstning om medverkan i en kommande regering. Många partimedlemmar är emot att partiet går med i regeringen.

Om det blir ett nej i medlemsomröstningen återstår i praktiken för Merkel bara nyval eller att bilda en minoritetsregering.

Källor: AP, Reuters

Läs mera:

Tyska SPD-ledaren Martin Schulz uppgång och fall: Upp som en sol, ner som en pannkaka

Enligt tidningsuppgifter kommer de tyska socialdemokraterna i dag att byta ut Martin Schulz på partiledarposten. För Schulz har det gångna året inneburit en snabb spektakulär uppgång, men också ett mycket hårt fall.