Hoppa till huvudinnehåll

Vem ska man tro på? Familjevåld hölls hemligt i Vita huset

Vita husets presstaleskvinna Sarah Sanders
Vita husets presstaleskvinna Sarah Sanders Vita husets presstaleskvinna Sarah Sanders Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW USA,Vita huset,Sarah Huckabee Sanders

Helt plötsligt har familjevåld blivit ett tema i de amerikanska medierna efter att två tjänstemän slutat i Vita huset. Samtidigt debatteras säkerhetsklareringen i USA:s topp.

Senaste vecka sade två höga tjänstemän i Vita huset upp sig. Både Rob Porter och David Sorensen anklagas för hustrumisshandel. Båda förnekar. President Trump tackade och önskade god fortsättning på karriären.

Det väcker flera frågor bland den amerikanska pressen som bevakar varje steg som presidenten tar.

Måndagens presskonferens med presschefen Sarah Huckabee Sanders ägnades nästan i sin helhet åt de här frågorna.

”Alla anklagelser om våld bör undersökas noggrant”

- Presidenten och hela administrationen tar mycket allvarligt på våld i hemmet. Alla anklagelser bör undersökas noggrant, sade Sarah Sanders.

Framförallt stöder presidenten alla offer för våld. Han anser att var och en ska behandlas rättvist, i ett korrekt förfarande, sade presschefen.

Den formuleringen upprepade hon sedan flera gånger, oberoende av hur frågorna ställdes.

På vems sida står presidenten?

Men många undrar varför presidenten inte själv har sagt det samma. Han har tvärtom uppfattats som sexistisk.

- Det här är hans exakta ord. Det är mitt jobb att uttala mig å presidentens vägnar. Jag är talesman för presidenten, förklarade Sarah Sanders.

Det som presidenten upprepade gånger har betonat, är att Porter tillbakavisar beskyllningarna. Man ska inte ha så bråttom med att döma. Det har han sagt i både intervjusvar och på twitter. Enligt presidenten är det viktigt att alla beskyllningar undersöks noggrant.

Men många har tolkat det som att han står på de misstänkta gärningsmännens sida. Mänskors liv har förstörts genom bara anklagelsen.

Beskyllningar också mot presidenten

De amerikanska medierna påminner om presidentens stöd till flera sexanklagade genom åren.

Den trakasserimisstänkta kongressmannen Roy Moore i Alabama, tv-stjärnan Bill O´Reilly, och på 80-talet boxaren Mike Tyson och några till. Och nu de två anklagade tjänstemännen i Vita huset.

Donald Trump har också flera beskyllningar mot sig själv om olämpligt sexuellt beteende, som han klart dementerar. Det är lögner och påhittat, säger han.

Trump har också förnekat en bandupptagning där han säger att det är möjligt att göra vad som helst med en kvinna, när man är en högt uppsatt kändis.

Räcker inte bildbevis?

Fallet med de två tjänstemännen är speciellt på många sätt. Båda har blivit anmälda av sina tidigare fruar som har talat med polisen och ställt upp på intervjuer. Flera bildbevis har publicerats. De är chockade över att inte bli trodda.

Porters tidigare fru Jennie Willoughby är besviken över den ton som Vita huset anger och landets viktigaste man anger.

- Om min historia om våld inte blir trodd, med alla övertygande bevis, vilket hopp har då alla andra att bli hörda, skriver hon i tidningen Time.

”Fara för landets säkerhet”

Ett sidospår i historien är frågan om säkerhetsklarering för alla de hemligheter som hanteras i Vita huset.
Den federala polisen FBI gör en noggrann säkerhetsgranskning av de anställda på alla höga poster i USA.

Robert Porter, tjänsteman vid Vita huset
Rob Porter Robert Porter, tjänsteman vid Vita huset Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press USA,Vita huset

Varken Sorensen eller Porter har fått högsta säkerhetsklarering för att få tillgång till alla de hemliga och konfidentiella handlingarna. Sörensen har tydligen inte behövt det i sin tjänst som talskrivare.

Porter har fått tillfälligt tillstånd, rapporterar de amerikanska medierna. Men varför har han nekats tillgång till de konfidentiella handlingarna?

"Utpressningsrisk"

Det lär bero på att alla som har gjort sig skyldiga till våld och annan kriminalitet utför en säkerhetsrisk. Om inte annat så för att de riskerar utpressning.

FBI kände till anklagelserna om upprepat hustruvåld efter att ha talat med hustrurna. Nu är frågan om inte också Vita huset visste. Stabschefen John Kelly bör ha undrat - eller vetat - varför säkerhetsklareringen dröjde. Brydde han sig inte, frågar många i medierna.

Från Vita huset har man nu vänt på anklagelserna. Det visar sig att upp till 40 av de anställda i Vita huset saknar permanent säkerhetsklarering. Det kan bero på FBI:s tröghet eller inkompetens.

Speciellt pinsamt kan det vara att också presidentens svärson Jared Kushner verkar ha blivit utan säkerhetsklarering.

Det kan bero på specialutredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet, där han är bland dem som utreds.

”Det är kongressen och pressen som läcker hemligheter”

Presschefen Sarah Sanders fick på måndagens presskonferens frågan om hur Vita huset tryggar hemligheterna.

- Vi tar alla nödvändiga steg för att skydda hemlig information. Men ärligt talat, det är ju mycket som läcker från kongressen, sade Sarah Sanders.

- Om ni på riktigt är oroliga för hemligheterna, titta er omkring! Det är ju ni som publicerar hemlig information som sätter landets säkerhet på spel. Det är inte Vita huset, meddelade presschefen Sarah Sanders.