Hoppa till huvudinnehåll

"Är det här du?" Se upp för Facebookvirus

Skärmdump av det aktuella Facebookviruset
Skärmdump av det aktuella Facebookviruset virus,Facebook

Vad trevligt med ett meddelande av en vän, särskilt så här på alla hjärtans dag! Men se upp - det kan vara ett virus som härjar på Facebook Messenger.

Viruset är maskerat som ett meddelande av vän och nämner dig vid namn och länkar till något som verkar vara en ikon för Youtube.

Enligt F-Secures expert Päivi Tynninen är det frågan om ett nytt slags virus som har spridits på Facebook Messenger under den senaste veckan.

- Det här skadeprogrammets huvudsakliga mål är att få tillgång till dina användarnamn och lösenord, sammanfattar Tynninen.

Enligt henne anpassar sig skadeprogrammet till den apparat du använder dig av.

- Om du öppnar länken på en telefon blir du omdirigerad till en sida som fiskar efter dina användaruppgifter. När du matar in dina uppgifter är de så gott som förlorade.

Med hjälp av dina lösenord kan viruset skicka länkar till dina Facebookvänner och i olika grupper som du är medlem i.

På basis av dina lösenord kan skadeprogrammet ta sig in i andra program och applikationer - särskilt om du använder dig av samma lösenord på flera ställen.

Om du öppnar länken på en dator leds du till en sida där ett skadeprogram installeras i din webbläsare.

Där spionerar programmet på dig.

Trovärdigare än tidigare virus

Tynninen vet inte hur många som öppnat eller fått meddelandet. Skadeprogrammet har spridit sig i bland annat Sverige och Danmark.

Enligt Tynninen är det vanligt med virus på Messenger. Det är ändå tydligt att det här är ett trovärdigare skadeprogram.

- Det här viruset ser trovärdigt ut. Det är nytt.

Tidigare har skadeprogram använt sig av förkortade länkar. I det här fallet länkar viruset till en webbplats med Youtube-ikon. Ännu mer lömsk blir det när meddelandet som länkar till dig använder sig av ditt namn och kommer från en vän.

Ett exempel är "Är det här du, Emma?"

Till och med på alla hjärtans dag gäller det att hålla huvudet kallt.

- Man måste se till att inte vara alltför blåögd och tänka efter innan man klickar på en länk av en kompis.

Klickade du på länken? Så här gör man

F-Secures expert Päivi Tynninen berättar hur man ska gå till väga om man öppnat en suspekt länk.

Om du bara öppnade länken men inte matade in ditt användarnamn och lösenord finns det nödvändigtvis inte orsak för panik.

Meddela din vän

  • Om din kompis skickar en länk lönar det sig att uppmana hen att byta sitt lösenord.

Om du öppnade länken på din telefon och matade in dina användaruppgifter

  • Byt lösenord. Personen bakom skadeprogram har ditt nuvarande lösenord. Om du använder dig av samma lösenord på flera tjänster lönar det sig att byta det.
  • Meddela om saken på din Facebookvägg så att dina vänner är medvetna.

Om du öppnade länken på din dator

  • Din dator kan ha fått ett skadeprogram som spionerar på allt du gör på din webbläsare.
  • Avinstallera alla suspekta tillägg och byt alla lösenord.
  • De flesta webbläsare har en lista på alla tillägg. Om du hittar nåt suspekt lönar det sig att ta bort det.
  • Meddela dina vänner.

Artikeln är baserad på Emma Grünns artikel för Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes