Hoppa till huvudinnehåll

Den ångestfyllda väntan på avvisning kan ta flera månader: "Hellre tar jag livet av mig än att de dödar mig i Irak"

Migrationsverkets förvarsenhet för utlänningar i Helsingfors.
Förvarsenheten i Helsingfors har galler för fönstren och stängsel med rakbladstråd. Migrationsverkets förvarsenhet för utlänningar i Helsingfors. Bild: Yle / Victoria Wirén taggtråd,galler,Migrationsverket,avvisning,Rakbladstråd

Utlänningar som ska avvisas är rädda för att gripas och hamna i en förvarsenhet. Förvaret är som ett fängelse och för dem som är rädda för att resa hem det är tungt att vänta på besked om när flyget åker iväg.

Irakiern Ibrahem är orolig för hur det går för honom om han sätts på ett flyg och skickas hem. Han är rädd att hamna i fängelse.

Ibrahem berättar att han tidigare suttit i fängelse i Irak trots att han inte begått brott. Familjen fick betala stora summor för att Ibrahem skulle friges, men ifall han åker tillbaka är risken stor att han grips igen.

- Mitt liv är i fara i Irak.

Ibrahem har varit i förvarsenheten några dagar. Meningen var att han skulle flygas hem dagen efter att han kom till förvaret.

Två gånger samma dag togs han med till flygplatsen, men båda gångerna blev det av någon anledning stopp vid porten.

Ibrahem tror att det berodde på att besättningen inte ville ha med honom på planet.

- Jag hade tur, säger han.

Flyktingen Ibrahem sitter på en soffa.
Ibrahem från Irak är orolig för framtiden och vill stanna kvar i Finland. Flyktingen Ibrahem sitter på en soffa. Bild: Yle/Victoria Wirén porträtt,flyktingar,ibrahem

Ibrahem har fått veta att det snart ska göras ett nytt försök att sätta honom på ett flygplan hemåt, men han vet inte vilken dag det ska ske.

En del väntar flera månader

Vistelsen i förvaret kan också pågå i flera månader.

En irakisk man som vill vara anonym berättar att han saknar dokument som styrker hans identitet. Han har fått avslag på sina asylansökningar och väntar nu i Krämertsskog.

- Jag har varit här i 47 dagar, jag sover bara ett par timmar per dygn och jag vet inte inte hur det ska gå, säger mannen.

Han berättar att hans pojkvän dödades och att också han kommer att gå samma öde till mötes ifall han återvänder

Mannen vet inte hur länge han ska vänta i förvarsenheten, om det handlar om dagar eller månader. Han är rädd för att myndigheterna när som helst kan hämta honom och sätta honom på ett plan till Irak.

Myndigheterna tror inte på dödsfara

Mannen berättar att han är homosexuell. Därför vågar han inte återvända hem.

Problemet är att de finländska myndigheterna inte tror på honom. Han berättar att han hade en dålig tolk i den första intervjun hos Migrationsverket.

Tolken sade att det skulle gå snabbt undan för att det fanns så många som skulle intervjuas och då berättade han inte genast om sin sexuella läggning.

Migrationsverkets förvarsenhet för utlänningar i Helsingfors.
Färvarsenheten i Krämertsskog. Migrationsverkets förvarsenhet för utlänningar i Helsingfors. Bild: Yle / Victoria Wirén utlänningar,Migrationsverket,Krämertsskog,förvarsenhet krämertsskog

När han senare berättade om sin homosexualitet fick han höra att han borde ha berättat det tidigare, säger han bittert.

Han tycker att det var fel att han nekades asyl och han känner sig orättvist behandlad av myndigheterna.

Varför han nu sitter i förvar förstår han inte.

Många rädda för att hamna i förvarsenhet

Irakiern, som vill vara anonym, berättar att han var på väg hem från ett café när polisen stoppade honom. Han trodde att han skulle komma undan med att betala böter för att han vistades olagligt i landet, men sedan fördes han till förvarsenheten i Krämertsskog.

Nu väntar mannen på besked om vad som ska hända honom. Frivilligt åker han inte hem.

- Hellre tar jag livet av mig än att de dödar mig i Irak.

Det går helt enkelt inte att leva som homosexuell i Irak, förklarar mannen. Han berättar att hans pojkvän dödades och att också han kommer att gå samma öde till mötes ifall han återvänder.

De som följer sharialagen tolererar inte människor som lever på fel sätt, konstaterar han.

Att vänta är “som tortyr”

Bland de så kallade papperslösa som har stannat kvar i Finland är rädslan stor att gripas och hamna i förvar i väntan på avvisning.

De som är allra räddast lever på hemliga adresser. Många är också rädda för att besöka myndigheter, eftersom det kan hända att polisen är där och väntar på dem.

Riikka Theresa Innanen vid flyktingdemonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors.
Riikka Theresa Innanen är flyktingaktivist. Riikka Theresa Innanen vid flyktingdemonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors. Bild: Victoria Wirén Järnvägstorget, Helsingfors stad,flyktingdemonstration

För dem som är rädda att åka till hemlandet är det en pina att sitta i förvaret, säger aktivisten Riikka Theresa Innanen.

- Det är som tortyr, ingen vet hur länge de ska vara där. När som helst kan de tas till flyget, säger Innanen.

- Också mentalt starka människor bryts ner efter två månader.

Innanen håller kontakt med personer som kontaktat nätverket Right to live. Hon försöker bland annat se till att de får besked om beslut som migrationsverket eller någon domstol har fattat.

Också mentalt starka människor bryts ner efter två månader― Riiikka Theresa Innanen

Ifall personen får veta att en tidigare asylansökan är slutbehandlad kan personen lämna in en ny ansökan och då kan personen inte avvisas mot sin vilja.

Förvaret liknar ett fängelse

Förvarsenheten i Krämertsskog i Helsingfors har galler för fönstren, övervakningskameror och höga staket med rakbladstråd.

Det är nästan som ett fängelse. De som vistas här får använda sina mobiler och datorer, men de får inte lämna anläggningen.

Besökare kroppsvisiteras och kläder och väskor ska låsas in i ett skåp. Nyckeln och identitetskortet lämnas vid ingången.

Besöket sker i ett litet rum där dörren är låst utifrån.

Flera platser i förvar behövdes

Ungefär hundra utlänningar är i förvarsenheter av olika orsaker.

Också personer som kan anses farliga och personer vars identitet är oklar kan hamna i förvar.

Det finns två förvarsenheter i Finland. Enheten i Krämertsskog har 40 platser medan förvaret i Joutseno i Södra Karelen har 68 platser.

Innan förvaret i Joutseno fick tilläggsplatser i år hölls utlänningar och i polishäkten, eftersom alla inte fick plats i förvarsenheterna.

Mikko Mäkinen är biträdande chef vid förvarsenheten i Krämertsskog i Helsingfors.
Mikko Mäkinen är biträdande chef vid förvarsenheten i Helsingfors. Mikko Mäkinen är biträdande chef vid förvarsenheten i Krämertsskog i Helsingfors. Bild: Yle / Victoria Wirén porträtt,Migrationsverket,Krämertsskog,mikko mäkinen

Mikko Mäkinen som är biträdande chef för förvarsenheten i Krämertsskog säger att personalen gör vad den kan för att stöda dem som bor här.

- För det mesta är stämningen ganska lugn, men man kan känna av att det finns en viss ångest och oro för framtiden.

När det är dags att lämna förvarsenheten kan känslorna komma upp till ytan.

- De flesta hinner förbereda sig på det, de vet att de kommer att skickas iväg. Största delen är ändå ganska lugna och samarbetar med polisen. Men visst kan det ibland vara svåra fall, när människor verkligen inte vill åka så gör de motstånd, säger Mäkinen.

Läs mera:

Farhågorna besannades: Ali nekades asyl i Finland, blev ihjälskjuten tre veckor efter att han återvände till Irak

Söndagen den 17 december skjuts en medelålders man ihjäl på Palestinagatan i östra Bagdad. Mannen som heter Ali träffas av tre skott i huvudet och kroppen. Bara tre veckor tidigare har han lämnat Finland där han hade ansökt om asyl men fått negativt beslut.

Läs mera:

HS: Allt fler asylsökande försöker ta livet av sig

Självmordsförsöken bland asylsökande har fördubblats, skriver Helsingin Sanomat. Enligt tidningen försöker åtminstone en person dagligen ta livet av sig eller skada sig själv.

Läs också