Hoppa till huvudinnehåll

Georgiens förra president Micheil Saakasjvili vill bosätta sig i Holland efter deportering från Ukraina

Micheil Saakasjvili i Rotterdam
Micheil Saakasjvili i Rotterdam Bild: AFP / Lehtikuva Micheil Saakasjvili

Georgiens förre president Micheil Saakasjvili anlände i dag från Polen till Holland.

Saakasjvili har ett ovanligt förflutet: Han deporterades nyligen till Polen. Före det var han oppositionspolitiker i Ukraina och ursprungligen var han president i Georgien.

Enligt Saakasjvilis advokat, som mötte honom på Schiphols flygplats, har han nu för avsikt att bosätta sig i Holland. Hans fru är holländska.

I måndags greps Saakasjvili av maskerade män på en restaurang i Kiev och sattes på ett flyg till Polen.

Deporterades från Ukraina till Polen

Den förra georgiska ledaren Micheil Saakasjvili var i Ukraina verksam som oppositionspolitiker och hamnade på kollisionskurs med Ukrainas president Petro Porosjenko.

Porosjenko och Saakasjvili var först goda vänner

Petro Porosjenko - som efter revolten i Ukraina 2014 valdes till president i landet - var till en början god vän med Saakasjvili.

Saakasjvili utsågs till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgarskap. Han avsade sig guvernörsposten 2016 och blev småningom en av Porosjenkos hårdaste kritiker.

Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå"
Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå" Demonstration i Kiev mot Ukrainas president. "Den korrumperade Petro Porosjenko måste avgå" Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Georgien,Micheil Saakasjvili,Petro Porosjenko

Kritiserade den ukrainska statsledningen

Saakasjvili har kritiserat den ukrainska statsledningen för uteblivna reformer och för att inte bekämpa korruptionen i landet.

Porosjenko anklagade honom för att förbereda en statskupp.

Georgien vill få honom utlämnad

Saakasjvili var president i Georgien 2004-2013 och reste efter det till Ukraina.

Saakasjvilis forna hemland Georgien har begärt att få honom utlämnad. Han har anklagats för korruption och omfattande förskingring av offentliga medel i Georgien.

Läs mera:

Georgiens ex-ledare Micheil Saakasjvili har deporterats från Ukraina till Polen

Den förra georgiska ledaren Micheil Saakasjvili har deporterats från Ukraina till Polen. Han har varit verksam som ukrainsk oppositionspolitiker, och är på kollisionskurs med Ukrainas president Petro Porosjenko.