Hoppa till huvudinnehåll

Hindhår bybutik i Borgå får inte sin post tillbaka – den nya köpmannen är överraskad över beskedet

Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå
Under den förra köpmannens tid fanns det en post i butiken i Hindhår. Arkivbild. Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,bybutiker,k-market hindhår

Många Hindhårbor är upprörda över att Posten inte vill ha den nya butiken som postombud. Den tidigare köpmannen fungerade som postombud men den nya har fått ett nej från Posten.

Annika Ekroos som bor i Hindhår hör till dem som är upprörda.

- Jag blev jättebesviken. Vi alla antog så klart att posten fortsätter då det kommer nya företagare till byn, men så blev det inte.

Annika Ekroos från Hindhår byaförening
Annika Ekroos hör till dem som är upprörda över att den inte blir något postombud i Hindhår. Annika Ekroos från Hindhår byaförening Bild: Yle/ Carmela Walder Hindhår,byaföreningar,annika ekroos

Köpmannen förstår inte Postens motivering

Den nya köpmannen Aulis Konttinen fick i måndags beskedet från Posten att det inte blir något postombud i Hindhår då butiken öppnar igen i mars eller april.

Han hade inte heller väntat sig det här svaret. Han hade räknat med ett intresse från Postens sida att fortsätta erbjuda posttjänster i den växande byn Hindhår.

- Jag var verkligen överraskad för här har alltid funnits en post.

Jag blev jättebesviken. Vi alla antog så klart att posten fortsätter då det kommer nya företagare till byn― Annika Ekroos, invånare

Butiken i Hindhår meddelade genast i byns Facebookgrupp att det inte blir någon post i butiken längre och reaktionerna lät inte vänta på sig.

- Det blev häftiga protester, säger han.

Enligt köpman Aulis Konttinen motiverar Posten sitt beslut att inte ha ett postombud i Hindhår med att postens tjänster inte användes särskilt mycket i butiken i Hindhår.

Konttinen ifrågasätter postens motiveringar.

Han undrar hur det kommer sig att Posten till och med erbjuder så kallade smartpost-tjänster i nedre våningen i bostadsbolag, men inte vill ha kvar ett postombud i en större by.

Namninsamling har startat

Hindhår byaförening har tagit tag i saken och startar en namninsamling för att få en ombudspost till butiken i Hindhår.

I namninsamlingen motiverar byaföreningen behovet av en post med att visa på att Hindhår och Andersböle är växande byar.

Byaföreningen påpekar också att många äldre har svårt att ta sig till den post som finns i Citymarket i centrum av Borgå. Bussförbindelserna från Hindhår till centrum är dåliga.

Posten i Citymarket i Borgå
Den närmaste posten finns i dag i Citymarket i centrum av Borgå. Arkivbild Posten i Citymarket i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,citymarket i borgå,Posti (Estland)

Annika Ekroos som sitter i Hindhår byaförenings styrelse säger att föreningen vill ha svar på varför Posten inte anser att det behövs ett postombud i en växande by.

Byaföreningens namninsamling finns framlagd i den lokala puben i Hindhår till måndag. Sedan skickas den vidare till Postens kundtjänst och vd.

Den nya köpmannen Aulis Konttinen säger att företagarna själva inte kan överklaga beslutet.

Vid Posten säger servicechef Anna Lehtonen att förhandlingarna med köpmannen fortsätter den här veckan.

Posten anser att det inte är skäl att ha en ombudspost med full service i Hindhår, men kan nog tänka sig en paketautomat och frimärksförsäljning i butiken.