Hoppa till huvudinnehåll

Insektodling för matbordet väcker enormt intresse – första kursen drog fullt hus

Hussyrsor som odlas i låda.
Hussyrsor som odlas i låda. Bild: Yle/Peter Petrelius insekter,jordbruk,Hussyrsa,Tuorla mansion

Sedan i fjol klassas insekter som livsmedel och just nu överskrider efterfrågan på ätbara insekter utbudet. Intresset för att odla insekter är också stort och den första kursen har väckt stort intresse.

Sedan några veckor tillbaka odlas insekter på yrkesinstitutet Livia i S:t Karins. Hussyrsor och mjölmaskar fyller hyllorna i ett litet rum. Ljudnivån är hög och temperaturen likaså, kring 30 grader.

Hussyrsor.
Här bor syrsorna. Hussyrsor. Bild: Yle/Peter Petrelius Hussyrsa,syrsor,Tuorla mansion,Livia

En rad med transparenta plastlådor fyller en lång hylla. Först i raden är de allra minsta syrsorna som inte är just större än bananflugor. I andra ändan finns de största syrsorna som vuxit till en längd på några centimeter.

Lådorna är bonade med äggkartonger av det större formatet och de påminner lite om bikupor där syrsorna kan söka skydd i egna celler. Maten består av spannmålsbaserat foder med viss inblandning av ärtor och korn och serveras från ett kärl som står i lådan.

Syrsorna kan hoppa högt, men de är inte så intresserade av omvärlden eftersom det är tryggt och varmt i lådan som har ett lock på.

Mjölmaskar.
Mjölmaskar. Mjölmaskar. Bild: Yle/Peter Petrelius Mjölbaggar,insekter,Larv,Tuorla mansion,Livia

Längs den andra väggen finns låga lådor med mjölmaskar, rättare sagt mjölbaggslarver. De krälar bland havreflingor och blir bjudna på potatisrester från köket.

Som kött och fisk

Jaakko Korpela jobbar till vardags på Åbo universitet där han forskat kring insekter som människoföda. Nu är han på Livia och har varit med om att starta syrsodlingen och kursen.

Han berättar att ur ett näringsmässigt perspektiv är torkade insekter fullvärdig kost ur djurriket och motsvarar kött och fisk. Sett till näringsinnehållet har de olika arterna sina särdrag.

Syrsorna är rika på järn, spårämnen och B-vitamin. Mjölmaskarna är likt syrsorna proteinrika och båda består dessutom av intressanta fetter.

Korpela ser det stora i att vi håller på att få en helt ny form av mat och att alternativen bara ökar. Insekterna har ekologiska fördelar då de föds upp. Dessutom kan de gödas på rester från livsmedelsproduktion som hittills klassats som avfall och komposterats, säger han.

Entusiasm och avsky

Mottagandet av insekter på matbordet verkar delat. Vissa är väldigt entusiastiska medan andra är ytterst skeptiska och börjar inte i första taget käka insekter. Insekterna som mat väcker diskussion och intresse och även lite avsky och rädsla, säger Korpela.

Fördel Finland då andra avvaktar

I höstas blev det klart att insekter kan användas som föda i Finland och att landet samtidigt är bland de första i Europa att godkänna insekter som livsmedel.

Sedan dess har produktionen kommit igång i snabb takt och enligt Korpela har den stora efterfrågan från både industrin och konsumenterna varit en stor överraskning. Efterfrågan är så stor att produktionen inte håller jämna steg och insekter måste importeras.

– Ändå verkar produktionen i övriga Europa inte täcka efterfrågan som plötsligt uppstod då Finland gick in för att godkänna insekter som föda. Det handlar inte om enorma mängder, men skillnaden blev plötsligt stor.

Enormt intresse i Tuorla

Just nu har Finland ett försprång eftersom flera EU-länder avvaktar med att godkänna insekter som människoföda. En kurs i insektodling ligger därför rätt i tiden.

Livias auditorium i Tuorla är nästan fyllt till sista plats och kring 60 intresserade har kommit för att delta i kursen som pågår hela våren. Deltagarna lär sig grunderna i att driva en insektodling, men också om lagstiftning, avlivning och produktutveckling.

Livias kurs för insektodlare i Tuorla.
Jaakko Korpela föreläser om insektodling. Livias kurs för insektodlare i Tuorla. Bild: Yle/Peter Petrelius insekter,Tuorla mansion,jordbruk

Säljer torkade tarantellor

Kursen torde vara den första i sitt slag i Finland och har lockat även långväga deltagare. Veli-Matti Mäkelä har kommit ända från Kotka.

Han driver redan ett företag som föder upp och säljer torkade insekter på webben. Tarantellor, myror och skorpioner ingår i sortimentet. Han säger att han ju bara måste delta i kursen.

Veli-Matti Mäkelä.
Veli-Matti Mäkelä åkte hela vägen från Kotka för att delta. Veli-Matti Mäkelä. Bild: Yle/Peter Petrelius insekter,Livia,Tuorla mansion,Kurs,jordbruk

– Den är den första i sitt slag och jag förväntar mig att få fördjupa mig i ämnet både teoretiskt och praktiskt. Jag är nyfiken på att få lära mig mera om mjölmaskarna som är nya för mig, säger han.

Läs också