Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad firade sina yngsta invånare – "jätteroligt initiativ"

En kvinna och en man sitter med en bebis i famnen.
Jenna Wolff och Kenny Dahl med dottern Engla gav tummen upp för initiativet. En kvinna och en man sitter med en bebis i famnen. Bild: Yle/Juho Karlsson barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,Kristinestad,Österbotten

Det var liv och ståhej i Kulturhuset Dux i Kristinestad på onsdagen, då staden firade alla barn som föddes förra året. Det bjöds på allt från sång och lek till festtal och givetvis kaffe och tårta.

Under Finlands jubileumsår förra året föddes 49 bebisar i Kristinestad. Staden ville fira sina nyaste invånare och bjöd till fest på Kulturhuset Dux.

- Vi fick initiativet i stadsstyrelsen och alla tyckte omedelbart att det är jättetrevligt. Det var en mamma som hade tipsat en stadsstyrelsemedlem, så det kom faktiskt från en mamma den här idén, säger stadsdirektören Riitta El-Nemr.

Barn och vuxna samlade i Kulturhuset Dux i Kristinestad.
Barn och vuxna samlade i Kulturhuset Dux i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson barn,barnfamiljer,Kristinestad,Österbotten

"Borde vara varje år"

Endast några enstaka familjer hade tvingats lämna återbud, så på plats var så gott som alla barn som föddes förra året samt deras föräldrar och syskon.

Bland dem snart åtta månader gamla Engla samt föräldrarna Jenna Wolff och Kenny Dahl.

- Jag tyckte det var ett jätteroligt initiativ. Det borde vara varje år så och inte bara då det är jubileumsår, säger Wolff.

Även Thomas Axén och snart ettåriga sonen Wiktor gillade evenemanget.

- Det är nog trevligt och det skulle ha fått vara tidigare också och hoppas att det kanske fortsätter.

Borde staden ordna mera evenemang för att uppmärksamma barnfamiljerna i staden?

- Varför inte. Det är roligt att man uppmärksammar barnen. De är ju stadens framtid.

En pappa med sin pojke i famnen.
Thomas Axén och Wiktor. En pappa med sin pojke i famnen. Bild: Yle/Juho Karlsson barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,Kristinestad,Österbotten

Saknar stora lekparker

Enligt Wolff, som ursprungligen kommer från Vasa, är det glädjande att se att det ordnas så mycket evenemang i staden.

- Eftersom det är så litet ställe och det finns lite aktiviteter så är det mera engagemang från invånarnas sida att hitta på grejer och det är ju roligt. I Vasa, varifrån jag kommer, så finns det mycket grejer att göra så det ordnas inte så mycket.

Saknar du någonting i Kristinestad?

- Inte är det något riktigt speciellt som jag saknar. Kanske någon jättestor lekpark, det är jag bortskämd med från Vasa. Där finns det parker överallt och stora lekparker med mycket att göra.

Barn som leker huvud, axel, knä och tå.
Hormoni Sisters roade barnen med sång och lek. Barn som leker huvud, axel, knä och tå. Bild: Yle/Juho Karlsson barn,lekar,Kristinestad,Österbotten

Thomas Axén har inte heller så mycket ont att säga om Kristinestad som barnstad, men en sak tycker han kunde förbättras.

- Bättre dagis skulle det nog få vara.

Läs också