Hoppa till huvudinnehåll

Många väljer barnakuten framom det privata i Karleby – var tredje patient från Jakobstadsregionen

Mamma och pojke leker.
Arkivbild. Mamma och pojke leker. lek,barn,Mamma,Lekstuga,karleby barnakut

Allt fler barnfamiljer hittar barnakuten i Karleby. Statistik visar att hälften av barnen får vård och är klara inom en timme efter att de anlänt.

Barnakuten är öppen 24 timmar om dygnet och tar emot i huvudsak 0-16-åringar. Responsen visar att familjerna uppskattar att slippa köa i timtal för att träffa vårdpersonal.

- Det här är jättebra. Vi har varit här tre eller fyra gånger och varje gång har vi kommit in efter 10-15 minuter, säger en trebarnsmamma som den här dagen är på barnakuten med två-åriga Rio som har bitit sig i tungan.

- Det är en ganska bekant plats. Vi var här senast för några veckor sedan på grund av öron, säger Rios pappa.

Barnen får kosta

Försöket med en skild barnakut i Karleby inleddes i oktober och pågår till sommaren. Och det kommer att bli permanent tror tf vd Minna Korkiakoski-Västi på samkommuen Soite.

- Den här verksamheten anses vara så viktigt att jag tror den politiska viljan är att spara på annat för att i stället behålla barnakuten, säger Korkiakoski-Västi.

Minna Korkiakoski-Västi
Minna Korkiakoski-Västi Minna Korkiakoski-Västi Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,Mellersta Österbottens centralsjukhus,Minna Korkiakoski-Västi

Dels finns en medicinsk motivering till en egen barnakut, men samtidigt är det också en fråga om vilka värderingar sjukhuset ska ha, anser Korkiakoski-Västi.

Förutom att barnen nu får vård snabbare än då de hörde till samma jour som alla andra finns också andra fördelar. Bland annat att personalen vid barnakuten är utbildad för att ta hand om barn och se deras behov.

Var tredje patient från Jakobstadsregionen

Barnakuten på centralsjukhuset i Karleby har mellan 800 och 900 besök varje månad.

- Vi har haft fler patienter än vi räknade med i början, säger Heidi Petterson som är serviceområdeschef barn och ungdomssjukhuset.

Numera kommer var fjärde eller till och med var tredje patient från Jakobstadsregionen.

- Efter nyår ligger det kring 30 eller 25 procent, säger Petterson.

Bakgrunden är nedläggningar i Jakobstad. Före årsskiftet stod Jakobstadsregionen för ungefär 15 procent av patienterna.

Heidi Pettersson
Heidi Pettersson Heidi Pettersson Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,Mellersta Österbottens centralsjukhus,pettersson

Överger privata vårdaktörer

Det är fler barn som kommer till barnakuten än barn som kom till samjouren så länge alla patienter sköttes där.

Det beror dels på att familjer som har valt privatvård nu har kommit tillbaka till den offentliga vården.

- Det visar också att vi tidigare inte har haft sådan service som familjerna varit nöjda med. Nu då de kan få samma vård inom offentliga som inom privata sektorn kommer de tillbaka.

En skild barnakut behöver inte heller bli speciellt dyr. Enligt Pettersson kan man sköta det med ganska liten personalökning eftersom akuten ligger på samma ställe som barnavdelningen och barnpolikliniken.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten