Hoppa till huvudinnehåll

Pargas turismchef bestrider alla anklagelser – och anmäler flera tjänstemän för tjänstefel

Pargas stadshus.
Pargas stadshus. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,kommunvapen

Pargas stadsstyrelse fattade på tisdagen beslut om att säga upp stadens turismchef Niclas Gestranius med omedelbar verkan. Gestranius bestrider nu alla anklagelser mot honom och anser att hela behandlingen av ärendet har gått fel till.

Enligt styrelseordförande Mikael Holmberg var bakgrunden till beslutet att det förekommit sexuella trakasserier, att turismchefen uppträtt berusad på arbetstid och att han inte följt direktiv.

Turismchefen, Niclas Gestranius, bestrider nu alla anklagelser och anser att han blivit felbehandlad.

Gestranius hävdar att han inte varit berusad på jobbet.

– Jag har aldrig uppträtt störande och jag har alltid skött mitt jobb klanderfritt.

Niclas Gestranius.
Niclas Gestranius. Niclas Gestranius. Bild: YLE/Linus Hoffman person,niclas gestranius

Vidare anser Gestranius att det man utrett inte kan kallas sexuella trakasserier. Han anser att utredningen handlat om verbala trakasserier och att utredningen varit haltande.

Pargas personalchef Peter Lindroos håller fast vid att den rätta benämningen är sexuella trakasserier, då det enligt honom handlat om osakliga kommentarer med sexuella anspelningar.

Personalchef Peter Lindroos i Pargas.
Pargas personalchef Peter Lindroos. Personalchef Peter Lindroos i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus personalchef peter lindroos

Gestranius riktar också kritik mot att det som enligt honom borde ha varit ett sekretessbelagt ärende på stadsstyrelsens lista inte hållits hemligt. Han uppger att han bett berörda politiker och tjänstemän om en förklaring, men har inte fått något svar på hur informationen nått offentligheten.

– Hela behandlingen har gått helt fel till, säger Gestranius.

Yle Åboland har kontaktat styrelseordförande Mikael Holmberg och frågat om ärendets status på föredragningslistan. Holmberg har avböjt att kommentera frågan i nuläget.

Lämnade in intern anmälan

Enligt Gestranius fick händelseförloppet sin början i och med att han gjorde en intern anmälan om sin chef. Det här efter att ingen vikarie anställts för att ersätta en medarbetare som var borta i sju månader. Då ingen vikarie anställdes ledde det enligt Gestranius till överbelastning på jobbet med långa dagar och mycket övertid.

Enligt Gestranius blev han mobbad och trakasserad av sin chef, men inga åtgärder vidtogs efter inlämnad anmälan. Gestranius upplever att situationen blev värre efter inlämnad anmälan: att man ständigt letade efter fel på ett sätt som han inte tidigare upplevt.

Personalchef: Vi har följt stadens handlingsplan

Enligt personalchef Lindroos har både den anmälan Gestranius lämnat in och den anmälan en medarbetare lämnat in gällande Gestranius behandlats på ett korrekt sätt som följt stadens handlingsplan.

– Min uppfattning är att det har gjorts sakligt, objektivt och enligt de principer vi har i Pargas.

– Om en anställd anser att den blivit utsatt för osakligt bemötande ska den ansvariga chefen utreda vad som hänt. Om det är frågan om något som lett till problem på arbetsplatsen, så måste man sätta in åtgärder för att förbättra situationen, säger Lindroos.

Anmälning till regionförvaltningsverket

Gestranius lämnade på tisdagen in en anmälan till regionförvaltningsverket. Anmälningen gäller stadsdirektör Patrik Nygrén, näringslivschef Tomas Eklund och personalchef Peter Lindroos. Gestranius anser att de begått tjänstefel då de låtit bli att anställa en vikarie.

Stadsdirektör Patrik Nygrén har avböjt att kommentera ärendet. Näringslivschef Tomas Eklund har inte nåtts för en kommentar.

Åbo Underrättelser var först med nyheten om att Gestranius anmält Nygrén, Lindroos och Eklund till regionförvaltningsverket.

Läs mera:

Alkoholmissbruk och sexuella trakasserier på jobbet - Pargas sparkar turismchef med omedelbar verkan

Pargas stads turismchef sägs upp med omedelbar verkan. Tre orsaker ligger bakom beslutet, berättar stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg.