Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski är hungrig på fler medaljer – vet inte var OS-bronset ligger

Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski.
Charlotte Kalla och Krista Pärmäkoski stod båda på pallen efter skiathlonen. Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,Charlotte Kalla

OS-målsättningen är uppfylld. Men tro inte att Krista Pärmäkoski har planerat att resa hem med en medalj. ”Om allt lyckas kan jag stå på pallen igen”, säger hon inför torsdagens start.

Det finländska laget till damernas tio kilometer fritt är decimerat. Tre åkare kommer till start – och framför allt ställer Krista Pärmäkoski sig på startlinjen igen.

Hon är det stora finländska hoppet i damernas längdåkning. Oavsett stil, oavsett distans.

I skiathlon tog hon ett OS-brons och samtidigt uppfylldes också hennes målsättning. En individuell medalj var målet, men nu vill hon ha mer.

– Jag hade inte svårt att ladda om efter skiathlonen. Nya lopp kommer och jag vet inte ens vart jag har lagt medaljen, säger hon till Yle.

Kalla: "Tuff bana"

I den klassiska sprinten lyckades Pärmäkoski inte vara med i medaljstriden. I torsdagens fristilsmil är siktet inställt på att vara där uppe igen.

– Om allt lyckas kan jag stå på pallen igen. Det blir tajt, men hungern finns där.

Hon räknar med att de största hoten kommer från Charlotte Kalla, Marit Björgen, Jessica Diggins och Heidi Weng. Sverige har tagit båda OS-gulden på damsidan och Kallas fristilsåkning var så imponerande i skiathlonen att hon får klassas som förstahandsfavorit.

Kalla har dessutom två mästerskapsguld på just den här distansen. 2010 vann OS-guld i Vancouver och 2015 vann hon på hemmaplan under VM i Falun.

– Det är en tuff bana. Det finns möjlighet att bli trött, säger svenskan till Radiosporten.

Gillar banprofilen

Pärmäkoski säger att hon gillar banprofilen. Och hon gillar intervallstart.

– Då får man jobba ensam och köra sin egen taktik. Mycket hänger också på hur mycket det blåser. Om det blåser mycket måste man orka åka fort under de sista kilometrarna.

Torsdagens lopp startar klockan 8.30 finsk tid. Det sänds i TV2 och kan även ses här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport