Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Österbotten har nu sitt eget "monster"

Polisinrättningen i Österbotten har fått sin "Mörkö", en bil för hantering av folkmassor.
Polisinrättningen i Österbotten har fått sin "Mörkö", en bil för hantering av folkmassor. Polisinrättningen i Österbotten har fått sin "Mörkö", en bil för hantering av folkmassor. Bild: Yle/Tuomo Rintamaa polisfordon,polisinrättningen i österbotten

Polisen i Österbotten har fått en specialutrustad bil ämnad för demonstrationer och kravaller. "Mörkö" har rum för flertalet poliser och tål mer stryk än en vanlig patrullbil.

Det finns ett tjugotal Mörkön runt om i Finland. I Södra Finland har bilarna tjänstgjort i ett par års tid. Modellens förebild finns i Sverige där man haft motsvarande fordon redan länge.

- Bilen transporterar poliser och är ämnad för hantering av folkmassor, säger kommissarie Timo Välimäki på Polisinrättningen i Österbotten.

Bilen är en Mercedes-Benz Sprinter med en treliters turbodiesel och ett par hundra hästkrafter.

- Tillräckligt för ett fordon av den här storleken, säger Välimäki.

Även om bilen främst är ämnad för hantering av folkmassor kan den vid behov användas för vanlig patrullering.

- Men den kommer knappast att synas i gatubilden dagligen, säger Välimäki.

Det finns alltså en "Mörkö" i Österbotten och den är nu stationerad i Vasa. Men vad menas egentligen med "mörkö"? En översättning är "monster", en annan är "Morran", den skrämmande karaktären från Mumin.

- Man följer säkert med världsläget och hur det förändras och om man behöver beställa fler av dessa bilar, säger Välimäki.

Texten skriven utgående från Yle Pohjanmaas artikel