Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartisten Sanna Lauslahtis avhopp från riksdagen till läkemedelsindustrin väcker ont blod

Sanna Lauslahti.
Sanna Lauslahti. Sanna Lauslahti. Bild: Lehtikuva Sanna Lauslahti

Två riksdagsledamöter från Samlingspartiet har i dag beviljats befrielse från riksdagen innan deras period är slut: Outi Mäkelä ska bli kommundirektör och Sanna Lauslahti ska bli vd för läkemedelsindustrins branschförbund.

Enskilda riksdagsledamöters beslut att hoppa av mitt under pågående mandatperiod väcker ont blod bland kolleger.

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) tycker att befrielse beviljas på för lättvindiga grunder i dag.

- Under tidigare år har det varit praxis att man kan få befrielse från riksdagen om man får ett nationellt eller internationellt betydande uppdrag. Fallet Carl Haglund var det första där talmanskonferensen sänkte ribban allt för lågt.

Det är en helt annan sak att du blir vald för att driva det offentliga intresset och så över en natt byter du hatt och jobbar för det privata näringslivet― Marit Feldt-Ranta (SDP)

Det är inte länge sedan SDP:s Nasima Razmyar lämnade riksdagen för att bli biträdande borgmästare i Helsingfors. Det tycker Feldt-Ranta är acceptabelt eftersom Razmyar fortfarande är i offentlighetens tjänst.

Det samma säger hon om Ilkka Kantola (SDP) som ville bli ärkebiskop och Olli Rehn (C) som blev direktör i Finlands bank.

- Men det är en helt annan sak att du blir vald för att driva det offentliga intresset och så över en natt byter du hatt och jobbar för det privata näringslivet, det tycker jag är problematiskt, säger Feldt-Ranta och påpekar också att det finns flera europeiska länder som har karenstider för dylikt.

Kritik från flera håll

Att politiker från Samlingspartiet hoppar över till läkemedelsindustrin har väckt ont blod förr. Det ser inte bra ut, påpekar också Pertti Salolainen, själv samlingspartist, för Ilta-Sanomat.

Sirkka-Liisa Anttila (C) som blev invald i riksdagen första gången redan 1983 har kritiserat avhoppen i ett pressmeddelande och påpekar att det på 80- och 90-talet var så gott som omöjligt att få befrielse från riksdagen.

Samlingspartiet avvisar kritiken

Kalle Jokinen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, avvisar kritiken. Han påpekar att ganska många ledamöter har flyttat till andra uppgifter de senaste åren.

- Det är ju alltid bra när det finns efterfrågan och uppgifter för erfarna personer, men det är förstås inte bra om det är en konstant ström från riksdagen till andra uppdrag.

Gällande just Mäkeläs och Lauslahtis uppdrag säger han att båda är samhälleligt viktiga.

- Det är sådana uppdrag man kan flytta till från riksdagen, jag ser inget problem gällande de här två uppdragen jämfört med andra.

Svårare att befrias före 2000-talet

Också HBL har skrivit om reaktionerna på avhoppen från riksdagen och tidningen listar också de ledamöter som hittills fått hoppa av. Före år 2000 beviljades avhopp bara för betydande uppdrag, medan linjen har ändrat efter det.

Senast det var någon större diskussion om saken var när riksdagens dåvarande talman Eero Heinäluoma 2014 röt till för att Lasse Männistö (Saml) ville få befrielse för att vikariera som biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Männistö drog tillbaka sin ansökan om befrielse.

Ett par år senare fick Carl Haglund befrielse efter bara ett år av sin period och blev i stället vd för ett biobränsleföretag.

Lauslahtis och Mäkeläs begäran om befrielse understöddes av talmanskonferensen och godkändes i plenum i dag.

Mäkelä efterträds av fullmäktigeledamoten och läkaren Mia Laiho från Esbo och Lauslahti av ordföranden för Kyrkslätts kommunstyrelse Raija Vahasalo. Vahasalo har suttit i riksdagen åren 1999-2015.


Artikeln uppdaterad klockan 17.20 med uppgiften om att Lauslahtis och Mäkeläs begäran godkändes.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes