Hoppa till huvudinnehåll

Sjukskötarjobb i Norge guld värt för din ekonomi - men absolut ingen dans på rosor

Emilia Suominen
Emilia Suominen hemma på sin balkong i Åbo. Emilia Suominen Bild: Yle / Peter Karlberg sjukskötare

Ett roligt äventyr och mycket bättre betalt. Det är lätt att förstå varför finländare blir sugna på att jobba i Norge. Pargasbördiga Emilia Suominen fick dessutom med sig en betydligt större självsäkerhet i bagaget efter tiden som sjukskötare i Oslo. Samtidigt är vikariejobben i Norge dock absolut ingen dans på rosor.

25-åriga Emilia Suominen, bördig från Pargas och numera Åbobo, var i höstas tjänstledig från hennes vanliga jobb på Åbolands sjukhus för att jobba i Oslo i tre månader.

- Jag kände att jag ville testa någonting nytt och Norge är ett intressant land. Jag ville också lära mig ett nytt språk och stå på egna ben utomlands. Lönenivån i Norge är också ett stort plus.

Jobbet i Norge gav Emilia en 50 procent högre lön, men innebar samtidigt jobb varje helg. Hennes ledighet bestod av en ledig söndag per månad.

Tiden som vikarie mellan september och december slutade med att hon jobbade på fyra olika sjukhus och totalt tio olika avdelningar.

- Det var en väldigt bra erfarenhet, men det var också väldigt tungt. Man kände sig lite ensam i början och introduktionen vid de olika avdelningarna hade kunnat vara bättre. Informationen till avdelningarna om att man skulle komma dit och jobba kunde också ha fungerat bättre.

Jag kände att jag ville prova på någonting nytt och Norge är ett intressant land. Jag ville också lära mig ett nytt språk och stå på egna ben utomlands. Lönenivån i Norge är också ett stort plus.
Vård, sjukhus, patient
Vård, sjukhus, patient Bild: Yle/Tiina Karjalainen sjuksäng

Bristen på behörig sjukvårdspersonal är fortsatt stor i Norge och Dedicare, Norges största bemanningsföretag inom hälsovårdsbranschen, fortsätter därför sin rekrytering av sjukskötare från Finland.

Den här veckan besöker företaget i tur och ordning Jakobstad, Åbo och Helsingfors. Det här är tredje gången Dedicare är på plats och rekryterar i Finland och hittills har besöken resulterat i att 50-60 finländare har jobbat i Norge i olika omgångar.

De flesta från Finland som flyttar till Norge för att jobba gör det under rätt korta perioder och Dedicare rekryterar därför främst vikarier. Samtidigt finns även finländare som väljer att stanna en längre tid i Norge.

Arbetsperioden varierar från allt från två veckor, åtta-nio månader och flera år. Längden anpassas efter hur länge den sökande kan jobba.

- De flesta i Norge var väldigt hyggliga, men det är ändå tufft att vara vikarie. Man får ta en dag i sänder och de fast anställda kanske inte alltid tar en på fullt allvar. Men man kan alltid säga till sin koordinator att man vill byta ställe om det blir för tufft.

Det är tufft att vara vikarie, man får ta en dag i sänder och de fast anställda kanske inte alltid tar en på fullt allvar

Emilia Suominen har jobbat på Åbolands sjukhus sedan år 2013. Hon började jobba där efter att ha tagit examen vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. På Åbolands sjukhus jobbar Emilia mycket med inre medicin, kort sagt med många av de vanliga folksjukdomarna.

- I Oslo var det häftigt att jobba med flera olika saker, som också var väldigt varierande jämfört med det jag gör här i Åbo. Jag fick också bra feedback.

Oslo, 26.09.2017
Emilia Suominen ger tummen upp för Norges huvudstad Oslo, även om hon inte direkt hade så mycket fritid. Oslo, 26.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

Dedicare ordnar allt det praktiska med anställningen och står dessutom för alla boendekostnader och resor till Norge. Boendet i Oslo för Emilias del innebar att hon delade lägenhet med två systrar från Danmark.

Kraven som ställs på de sökande är bland annat att vara auktoriserad hälsovårdspersonal i Finland och att kunna svenska eller norska.

- Jag lärde mig norska, men danskan var svårare och ibland kunde det vara lite svårt även med norskan, säger hon med ett skratt.

Jag är väldigt nöjd över att jag åkte iväg, men också väldigt nöjd över att jag kom tillbaka
Skylt vid Åbolands sjukhus
Till vardags jobbar Emilia Suominen på Åbolands sjukhus. Skylt vid Åbolands sjukhus Bild: Yle/Johanna Ventus åbo

Anledningen till att Norge lockar är höga löner och bra arbetsvillkor. Oron över vad som ska hända efter social- och hälsovårdsreformen i Finland gör också att allt fler väljer att arbeta i Norge.

I vissa fall kan man tjäna dubbelt så mycket som man gör i Finland, beroende på vilken utbildning man har. Exempelvis om man har någon specialisttjänst. Man får också högre lön om man har lång arbetslivserfarenhet.

- Jag fick en betydligt större självsäkerhet efter min tid i Oslo, så jag är väldigt nöjd över att jag for iväg. Men jag är också väldigt nöjd över att jag kom tillbaka. Borta bra, men hemma bäst, sammanfattar Emilia Suominen sin tid i Norge.

Vilka tips kan du ge till alla sjukskötare som funderar på att jobba i Norge?

- Nu skulle jag ställa lite högre krav på information om var man kommer att jobba, vilka uppgifter man kommer att ha och att avdelningen jag kommer till har bättre information om mig.

Berit Tromsdal, ledande sjuksköterska på Dedicare Nurse.
Berit Tromsdal, chef på Dedicare Nurse i Norge. Berit Tromsdal, ledande sjuksköterska på Dedicare Nurse. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Dedicare,berit tromsdal

Berit Tromsdal, chef på Dedicare Nurse i Norge, förstår de utmaningar som Emilia Suominen lyfter fram. Hon påpekar samtidigt att allt ansvar kring information och introduktion inte ligger på Dedicare.

- Vi försöker informera så gott vi kan, men saker och ting kan alltid förbättras. Samtidigt ska man komma ihåg att det krävs en hel del flexibilitet när man är sjukskötarvikarie i Norge, inte minst i Oslo. Det är också avdelningarnas ansvar att informera sina vikarier om vad som gäller på deras respektive avdelning.

Man ska komma ihåg att det krävs en hel del flexibilitet när man är sjukskötarvikarie i Oslo― Berit Tromsdal, chef på Dedicare Nurse i Norge

Berit Tromsdal tycker inte heller att Dedicare "tömmer" Finland på behörig sjukvårdspersonal i och med att de erbjuder betydligt bättre löner.

- Ingen av våra vikarier har flyttat hit permanent. Alla kommer hit för en kortare tid, så därför är det fel att säga att vi stjäl behörig personal från Finland. Jag tror att många kommer hit för att det är ett äventyr, de tar chansen att se något nytt utomlands och samtidigt utvecklas både som människor och i sitt jobb.

På frågan varför finländare är så populära som arbetstagare i Norge är svaret kort och koncist.

- De håller en väldigt bra nivå, har en bra arbetsmoral och en bra arbetskapacitet.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland