Hoppa till huvudinnehåll

Söderholm om Lejonens premiärmotstånd: "De har ingen möjlighet"

Sami Lepistö, OS 2018.
Sami Lepistö har en nyckelroll i Finlands försvar. Sami Lepistö, OS 2018. Bild: Lehtikuva Sami Lepistö

Tysklandskännaren Toni Söderholm ger inte sitt hemland några chanser i OS-premiären mot Lejonen. ”De har inte någon möjlighet, Finland är starkt”, säger han till Yle Sporten.

När Finland startar OS-turneringen i ishockey på torsdagsmorgonen finsk tid är det DEL-betonat motstånd som väntar. Samtliga spelare i det tyska OS-laget håller till i den tyska ligan.

Den serien har den före detta landslagsbacken Toni Söderholm koll på. Han flyttade till München under slutskedet av sin spelarkarriär och har fortsatt där som tränare.

Han tror att det tyska OS-laget är samspelt, men ser ingen orsak till oro hos de finländska hockeyfansen.

– Jag tror inte på någon skräll. De har inte någon möjlighet. Finland är starkt.

Toni Söderholm.
Toni Söderholm. Toni Söderholm. Bild: Yle/Tomi Hänninen Toni Söderholm

"Stor grej för Tyskland att kvala in"

I den tyska truppen finns en del riktigt rutinerade pjäser. Bland annat är Christian Ehrhoff och Marcel Goc med.

– Lagets styrka kan vara att det är det gamla gardets sista chans. En del äldre killar kommer att sluta i landslaget efter den här turneringen.

– Det var en stor grej för Tyskland att kvala in till OS. Om laget skulle klara sig bra skulle det ha stor inverkan på hockeyn här. Tyskarna är ett idrottsfolk.

Söderholm lyfter fram Dominik Kahun som en spelare att hålla ögonen på i premiären. 22-åringen håller till i Münchens DEL-organisation.

– Han kan göra överraskande saker på isen.

Målvaktsspelet bra grund

Finland ska ändå vara klart starkare än Tyskland över tre perioder, säger Söderholm.

– Snabbheten i spelet är största skillnaden och vilken fart man klarar av att försvara sig och ändra riktning. Sedan finns kanske också vissa skillnader tekniskt.

I en hockeyturnering där NHL-spelarna inte är tillgängliga är Finland en klar medaljaspirant. Söderholm tror att Lejonen blir svårslagna.

– Bakifrån har man ett bra målvaktsspel och det brukar vara bra att bygga på i en sådan här kort turnering. Jag tror att Finland är snabbt, organiserat och speltekniskt.

Finlands OS-premiär mot Tyskland spelas på torsdagsmorgonen. Nedsläpp sker klockan 5.10 finsk tid och det bjuds på svenskspråkigt radioreferat i Yle Vega från matchen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport